hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Rusya-Türkiye 15 belgeye imza atacak

    Rusya-Türkiye 15 belgeye imza atacak
    expand

    Rusya Başbakanı Vladimir Putin'in merakla beklenen Ankara ziyareti yarın. Ancak Türkiye'de Rus Başbakan gelmeden Rus ve Türk yetkililer yoğun bir çalışma içinde. Enerji Bakanı Taner Yıldız dün Rus Enerji Bakanı'yla bugün ise Rusya Başbakan Yardımcısı ile görüştü. Putin ziyareti öncesi aralarında gümrük sorunun çözümü için yapılan çalışmalar da olmak üzere önemli sinyaller verildi.

    Ankara Rus Başbakan Putin'i bekliyor. Onun temasları öncesinde hazırlıklara son nokta koyulmaya çalışılıyor. Gündemde bir dizi önemli başlık var.

    İşte bu doğrultuda Enerji Bakanı Taner Yıldız Rus Başbakan Yardımcısı İgor Seçin ile bir araya geldi, iki ülke arasında imzalanacak işbirliği anlaşmalarına son şeklini vermek için. Putin'in ziyaretinde tam 15 belgeye imza atılması bekleniyor.

    Taner Yıldız, "Putin'in Başbakan Erdoğan'la gerçekleştirecekleri görüşmelerin ve altına imza atacakları anlaşmaların Türkiye Rusya ilişikileri için tarihi bir dönüm noktası teşkil edeceğine inanıyorum" dedi.

    İki ülke arasında sorun yaratan başlıklardan biri Türk ihraç mallarının Rusya'ya girişinde gümrüklerde yaşanan sıkıntılar. Seçin'e göre, sorunun çözümünde ilerleme sağlandı ama temaslar devam edecek.

    Ve en önemli başlıklardan biri enerji. Bunun altında ise bir dizi alt başlık yer alıyor. Bunlardan biri de Samsun-Ceyhan petrol boru hattının akıbeti. Rusya projeye petrol vermeyi taahhüt etti, ama miktarı şimdilik net değil. Teknik heyetler arasındaki görüşmeler sürüyor.

    Seçin, "Bu bir ticari projedir. Bu projenin parasını geri getirmesini sağlayacak olması önemli" derken, Taner Yıldız, "Petrol miktarı şu kadarla sınırlıdır diye bir miktar konuşulmadı. Bunu önümüzdeki çalışmalar belirleyecek" diye konuştu.

    Ve nükleer santral. Yani 24 Eylül'de ihalesi yapılan ve Rus Türk ortaklığının teklif vermediği ancak hala sonuçlanmayan nükleer santral ihalesi. Daha önce Rus tarafıyla temaslarında konuyu sık sık görüşen Enerji Bakanı Taner Yıldız'a göre, bu defa nükleer santral iki ülke arasındaki görüşmelerde gündeme gelmeyecek. Ama Türkiye'nin hala Rus-Türk ortaklığından beklentileri var.

    Yıldız, "Oluşan model çerçevesinde fiyatla düşürülmesiyle alakalı beklentilerimizin olduğunu söylemem gerekiyor" dedi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow