hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Rusya'dan Türk firmalara ilk talep gelmeye başladı

    Rusyadan Türk firmalara ilk talep gelmeye başladı
    expand

    Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, AB ve ABD'den gıda ithalatına sınırlama kararı alan Rusya'dan Türk firmalara ithalat talepleri geldiğini; iki ülke makamları arasındaki temaslar kapsamında da önümüzdeki hafta Rusya'dan bir heyetin gelmesinin beklendiğini söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Büyükekşi, Rusya'da gıda ihracatında gerekli izin ve prosedürlerinin kolaylaştırılması konusunda da çalışmalar yapılmasının planlandığını ifade etti.

    Reuters'ın sorularını yazılı olarak yanıtlayan Büyükekşi, yıllık 45 milyon ton meyve-sebze üretim kapasitesi bulunan Türkiye'nin, Rusya tarafında oluşabilecek ani talebi karşılayacak kapasite ve birikiminin bulunduğunu ifade ederek, "Rusya'ya uygulanması planlanan yaptırımlar sonrasında Rusya'ya yaptırım uygulayan ülkelerden gıda, tarım ürünü ve ham madde alımını bir yıllığına yasaklaması, Türkiye'nin Rusya'ya gıda ve tarım ihracatını arttırması için iyi bir fırsat olarak değerlendirilebilir" dedi ve ekledi:

    "Rusya'nın daha önce AB ve ABD'den yaptığı ithalatın Türkiye'ye kayacağına yönelik bir takım sinyaller alıyoruz. Rusya Tarım Bakanı Nikolay Fyodorov da yaptığı açıklamada yaptırımlar kapsamında ihracatına yasak getirilen sebze-meyve ve süt ürünlerinde doğacak açığı Türkiye'nin arasında bulunduğu bazı ülkelerden karşılayabileceklerini söylemişti. Bu doğrultuda Rus firmalardan bir takım talepler gelmeye başladı, artarak devam etmesini diliyoruz."

    Rusya'nın 2013 yılındaki toplam gıda ithalatında Türkiye 1.68 milyar dolar ile beşinci sırada yer aldı.

    Rusya, Ukrayna'daki isyancıları desteklediği için kendisine yaptırım getiren ABD ve AB'den yaptığı gıda ithalatına ciddi kısıtlamalar getirmeyi kararlaştırmış, Rus veterinerlik yetkilileri geçtiğimiz günlerde ABD'den kümes hayvanı ürünü ithalatını Ağustos başında askıya aldı.

    Bu kararın ardından, Rusya'nın AB ve ABD'den yaptığı ithalatın önemli bir kısmını Türkiye'ye kaydırabileceği yönünde beklentiler oluşmuş; sektör temsilcileri iki ülke firmaları arasında ürün bazlı görüşmelerin başladığını belirtmişti.

    Önümüzdeki hafta bir heyet bekleniyor

    Büyükekşi, Rusya'da oluşacak ürün talebinin Türkiye'den sağlanması için TİM olarak bir girişimleri olup olmayacağı sorusuna ise, "Bu konuda ihracatçı birliklerimiz, Ekonomi Bakanlığımız ve Tarım Bakanlığımız ile yakın çalışıyoruz. Önümüzdeki hafta Rusya'dan bir heyet gelmesi bekleniyor. Rusya'da gıda ihracatında gerekli izin ve prosedürlerinin kolaylaştırılması konusunda çalışmalar yapmayı planlıyoruz" şeklinde cevap verdi.

    İzin prosedürlerini hızlandırmaya çalışacağız

    Rusya'ya yönelik ihracatta özellikle kanatlı ürünler ve balıkta ciddi artış beklediklerini belirten Büyükekşi, "Yaş meyve ve sebze sektöründe de Rusya'dan gelecek ekstra talebi karşılayabilecek durumdayız. Yumurta ve süt ürünlerinde de talep olacaktır, ancak şu an Türkiye'de onaylı tesis olmaması bir sıkıntı. Rusya'dan gelecek bir heyetle izin prosedürlerini hızlandırmaya çalışacağız" diye konuştu.

    Türkiye'nin özellikle son yıllarda, sıkı denetim ve testlere rağmen Rusya pazarına ihracatta hemen hemen hiçbir sorun yaşamadan süreklilik sağladığını belirten Büyükekşi, doğacak ek 1.5 milyon tonluk talebi de uygun koşullar oluşup, ticaretin önündeki engeller kaldırıldığında karşılayabileceklerine inandıklarını söyledi.

    Büyükekşi'nin verdiği bilgiye göre, Türkiye'nin Rusya'ya ihracatında tarım sektörünün payı yüzde 18.5 seviyesinde bulunuyor. Bu da, rakamsal olarak yıllık yaklaşık 1.3 milyar dolarlık ihracata karşılık geliyor.

    Tarım sektöründe Türkiye'nin Rusya'ya en fazla ihracat yaptığı alan yaş meyve ve sebze olurken; bu kalem Rusya'ya yapılan tarım ihracatının yaklaşık yüzde 67'sini oluşturuyor.

    Beyaz Et Sanayicileri Derneği (BESD-BİR) Başkanı Sait Koca geçen hafta Reuters'a yaptığı açıklamalarda Rusya'daki gelişmelerin ardından Türk ve Rus firmalar arasındaki temasların son birkaç günde yoğunlaştığını söylemişti.

    Koca, Rusya'nın fiyatları yüksek bulduğu için mevcut durumda Türkiye'den piliç eti ihracatı yapmayıp, daha ucuz olduğu için ABD'li üreticilerle çalıştığını söylemişti. Geçen yıl 540,000 ton kanatlı ürün ithalatı yapan Rusya'nın bu yıl 530,000 ton ithalat yapması bekleniyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow