hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    SGK'ya 100 yeni denetim ve kontrol aracı

    SGKya 100 yeni denetim ve kontrol aracı
    expand

    Hükümet kayıtdışılıkla mücadale için her yolu devreye sokuyor. Artık mücadelede içlerinde merkezi sisteme bağlı bilgisayarlar olan araçlar da devrede.

    Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, SGK bahçesinde, kuruma internet bağlantılı dizüstü bilgisayar ve yazıcı ile donatılmış 100 aracın teslim törenine katıldı.

    Faruk Çelik, bakanlığının çok önemli projeleri hayata geçirdiğini ve hizmeti vatandaşın ayağına götürdüğünü söyledi.

    Hizmetler artarken gelirlerin azalmadığını söyleyen Çelik, "Bu yılın 7 aylık döneminde bütçe verilerine göre toplam gelirlerimiz 87,5 milyar lira olması gerekirken 94 milyara taşındı, prim gelirleri açından ise 62 milyar olması gereken gelirler 66,2 milyar olarak gerçekleşti" dedi.

    Kurum çalışanlarının adeta Sosyal Güvenlik'teki "güvenliksiz dönemi kapattığını" ifade eden Çelik, Sosyal Güvenlik Sistemi'nin yeniden inşaa edildiğini söyledi.

    Çelik, "Kayıtdışılık ile mücadele bugün gerçekleştireceğimiz faaliyetimizin de, yani bu araçların teslimlerinin de bir konusu, ama kayıtdışılık ile mücadelenin birinci yolu; toplumsal bilincin yerleşmesi. Yani yaşlandıktan sonra sosyal güvenliği aramak değil, hastane kapısına gittikten sonra sosyal güvenliğim yokmuş demek değil, bu zor durumlara, sıkıntılı tablolara karşılaşmadan önce sigortalılık bilincinin öneminin herkes tarafından kavranması, herkes tarafından bilinmesi ve gereğinin yapılmasının önemli olduğu gerçeği ile karşı karşıyayız" diye konuştu.

    Bakan Çelik, yüzde 52'den yüzde 37 seviyesine indirdikleri kayıtdışı istihdam oranın son derece yüksek bir rakam olduğunu belirterek, "Bunların 1 puanın maliyetini 37 ile çarptığınız zaman sosyal güvenlik açıklarını tümden kapatacak rakamlarla karşı karşıyayız. Yani istihdamdaki kayıt dışılığı ortadan kaldırma konsunda elde edilen yüzde 15'lik başarının yeni rakamlara, yeni hedefleri gerçekleştirme konsunda durmaksızın devam etmesi gerekiyor. 2023 yılı Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yılında hedefimiz; kayıtdışılık oranını yüzde 15'lere çekmektir. Bunu bu gidişle gerçekleştireceğimiz inancı içerisindeyim" görüşünü dile getirdi.

    Faruk Çelik, "Bugün 81 ile dağıtacağımız bu araçlarla da amacımız yalnız denetim anlayışı değil, yani bir ceza mantığı ile artık denetime yaklaşmak doğru değil, rehberlik mantığı çerçevesinde denetimlerimizi daha da sıklaştıracağız ve 76 milyonun hakkını arama ve 76 milyona hizmet sunma konsunda kurulan bu önemli kurumumuzun gelir giderleri konusunda da hassasiyetlerimizi tabi ki denetimler vasıtası ile sürdüreceğimizi buradan belirtmek istiyorum" dedi.

    Araçların alınması ve hizmete sokulmasında emeği geçenlere teşekkür eden Bakan Çelik, SGK Ankara İl Müdürlüğü'ne tahsis edilen 3 araçtan biriyle kurum bahçesinde kısa bir sürüş de yaptı.

    Kayıtdışılık küresel sorun

    SGK Başkanı Yadigar Gökalp İlhan ise kayıt dışı istihdamın küresel bir sorun olduğunu, çalışanlara yönelik sıkıntıların yanı sıra işverenler için haksız rekabet yarattığını söyledi.

    Kayıtdışı istihdamla mücadelede sağlanan başarının, sosyal güvenlik sisteminin etkinliğini artıracak çok önemli bir unsur olduğunu belirten İlhan, cezalandırmadan önce bilinçlendirme ve rehberlik faaliyetlerine önem verdiklerini ifade etti.

    İlhan, geliştirdikleri projelerle 2008-2012 yılları arasında yapılan çalışmalar neticesinde 1 milyon 142 bin kişi tescilsiz sigortalı, 37 bin 77 tescilsiz emekli ve 79 bin 766 işyerinin kayıt altına alındığını, ayırca 10 bin 403 sahte sigortalının da tespit edildiğini bildirdi.

    Geçen yıl kasım ayında standart meslek sınıflandırması kodu uygulamasını hayata geçirdiklerini anımsatan İlhan, bu yılın temmuz ayı itibarıyla asgari ücret tutarı üzerinden kuruma bildirilen sigortalı oranının yüzde 40,3 seviyesine düşürüldüğünü kaydetti.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow