hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Şimşek: "Nabucco ile enerji başlığını hakettik"

    Şimşek: Nabucco ile enerji başlığını hakettik
    expand

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Nabucco üyesi ülkelerin temsilcileriyle Ankara'da bir araya geldi. Nabucco'nun katalizör görevi yapacağını savunan Yıldız, Avrupa Birliği'ne seslendi: "Türkiye enerji başlığını çoktan hak etti"

    BOTAŞ'ın ev sahipliğinde gerçekleştirilen ve Nabucco üyesi ülkelerin temsilcilerinin yer aldığı "Nabucco Üst Yönetim Toplantısı"nın ardından açıklama yapan Bakan Yıldız, bugün Nabucco ile ilgili bir yönlendirme toplantısı yapıldığını söyledi.

    Kendisinin de söz konusu toplantıya Nabuccu projesinin verilen desteği belirterek üzere katıldığını ifade eden Yıldız, toplantıda Nabucco projesinin stratejik, siyasi destek alan ticari bir proje olduğunu vurguladı. Yıldız, Türkiye'nin de söz konusu projeye siyasi desteğinin tam olduğunu söyledi.

    Toplantıda Nabucco National şirketini Türkiye'de kurmak istediklerini kaydeden Yıldız, toplantının diğer önemli gündem maddesinin de kaynak konusu olduğunu ifade etti. Bakan Yıldız, bu tür toplantıların yapılmaya devam edeceğini de vurguladı.

    Bir basın mensubunun "Nabucco projesi AB ile müzakere sürecinde bir itici güç olacak mı?" şeklindeki sorusu üzerine Enerji Bakanı Yıldız, bu tür büyük projelerin uluslararası ilişkilerden, uluslararası siyasetten arındırılamayacak kadar büyük projeler olduğunu kaydetti.

    İki hafta kadar önce AB dönem başkanı İspanya'nın Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında yapılan toplantıda AB müzakerelerinde enerji başkalığının açılabileceği konusunun gündeme geldiğini hatırlatan Yıldız, "Türkiye aslında AB'deki enerji başlığını çoktan hak etmiştir" dedi.

    Şimşek, "Bunun iki büyük sebebi vardır. Birincisi Türkiye şu anda AB ülkeleriyle elektrik enterkonneksiyonunu teknik olarak hazır hale getirmiştir. Bu çok önemlidir. İkinci konu, Nabucco gibi ortak paydaya konabilecek ve uluslararası ilişkilerde daha ön planda yer alabilecek bir projenin ortağıdır Türkiye. Aynen Avusturya, Almanya, Bulgaristan, Romanya, Macaristan'da olduğu gibi. Buna AB üyelerinin kayıtsız kalmayacağını düşünüyorum" diye konuştu.

    Kaynak ülke arayışları


    Bir gazetecinin, "Nabucco boru hattından akacak gaz için kaynak ülkelerle görüşmelerin ne aşamada" olduğunu sorması üzerine, Avusturya enerji şirketi OMW'nin yönetim kurulu üyesi Werner Auili, Azerbeycan ile görüşmelerin devam ettiğini ve iki hafta önce Azerbeycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in projeyi desteklediğini ve Şahdeniz'den projeye gaz verme konusunda olumlu görüşlerini bildirdiğini söyledi.

    Irak ile de görüşmelerin olumlu bir şekilde devam ettiğini ve Kuzey Irak'ta büyük bir gaz sahasından gaz elde edilmesi görüşmelerinin devam ettiğini belirten Auili, "Resmin tamamına bakacak olursak Türkmenistan ile de görüşmelerimiz devam ediyor. Türkmenistan Cumhurbaşkanı da bizi destekleyeceğine dair olumlu mesajlar verdi. İran'a gelince; uzun vadede İran'ı bir opsiyon olarak görüyoruz ve değerlendireceğiz, ama şu anda görüşme yapılması söz konusu değil" dedi.

    Yeni bir ortak söz konusu mu?

    Fransız enerji şirketi Gaz De France Suez'in projeye katılma isteğinin hatırlatılması üzerine Auili, Nabucco'nun büyük ve daha da genişleyecek bir proje olduğunu, bu nedenle yeni partnerlerin katılımını her zaman desteklediklerini bildirdi.

    Werner Auili, "Fakat yeni katılacak partnerlerin getirisi olmalı. Bize destek olacak, katkıda bulunacak parnerlere açığız" dedi.

    Güney Akım ile Nabucco'nun birleştirilmesi konusunda bazı basın-yayın organlarında haberlerin yer aldığının belirtilmesi üzerine Auili, "Biz de basında böyle haberleri gördük. Ama şunu da bilmeliyiz ki Nabucco çok büyük ve ciddi bir proje olduğu için değerleri ondan yararlanmaya çalışıyor" diye konuştu.

    Türkiye ucuza gaz alabilecek mi?

    Proje sonucunda Türkiye'nin uygun fiyata gaz sağlayıp sağlamayacağı yönündeki sorular üzerine, Nabucco CEO'su Reinhard Mitschek, şartlar dahilinde Nabucco'nun hem Türkiye, hem de Avrupa enerji piyasasına hizmet edeceğini vurguladı.

    Mitschek, bu yıl mühendislik çalışmalarına başlanacağını, kaynak ve finans konularında da çalışmalar yapılacağını 2011'de projenin güney kısmında inşaat çalışmalarına başlanacağını, 2014'te de ilk gazın akmış olacağını belirtti.



    NABUCCO PROJESİ:

    Nabucco, Türkiye'den AB ülkelerine doğalgaz taşımak amacıyla yapılması düşünülen uzun geçişli bir boru hattı taşımacılığı projesi.

    Bu proje, Avrupa'nın en büyük doğalgaz tedarikçisi konumundaki Rusya'dan yapılan sevkıyata alternatif olması amacıyla daha çok ABD ve AB tarafından destekleniyor.

    2007 yılının ortalarında Rusya'nın, Orta Asya'daki, hattın büyük doğalgaz tedarikçileri olan ülkelerle (Kazakistan, Türkmenistan) büyük miktarlarda doğalgaz alım sözleşmeleri imzalayacağını duyurması ile zayıflayan Nabucco projesi, Alman RWE firmasının Şubat 2008'de Nabucco Şirketi'ne eşit ortak olmasıyla yeniden güç kazandı.

    Toplam uzunluğunun 3 bin 300 kilometre olması öngörülen proje 2002 yılında BOTAŞ tarafından başlatıldı. Türkiye'den çıktıktan sonra terminal ülke Avusturya'ya kadar sırasıyla Bulgaristan, Romanya ve Macaristan'dan geçecek boru hattına bu ülkelerin enerji şirketleri de eşit oranda ortak oldu.

    Nabucco Projesi, 2010'da başlanması durumunda 2013 yılında tamamlanacak.

    İlk yıllarında 4.5 - 13 milyar arasında taşınması düşünülen doğalgazın hatta yeterli gaz sağlanması durumunda 2020 yıllarında tam kapasitesine ulaşarak 25.5 - 31 milyar metreküpe ulaşacağı öngörülüyor.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow