hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    TEKEL işçileri mola verdi, sıra TARİŞ'te

    TEKEL işçileri mola verdi, sıra TARİŞte
    expand

    TEKEL işçileri 78 gün süren eylemlerine 15-20 gün mola verme kararı aldı. Ancak bu kez de gözler İzmir'deki TARİŞ fabrikasının kapatılmasının ardından sokakta kalan işçilerde...

    Çiğli İplik Fabrikası Konferans Salonu'nda düzenlenen toplantıya 1 saat geç gelen TARİŞ Pamuk Birliği Başkanı Beliğ Azbazdar ve yönetim kurulu üyeleri, işçiler tarafından ıslık ve alkışlı protestolarla karşılandı.

    Toplantı öncesi gazetecilerin sorularını yanıtlayan Azbazdar, basından gizli hiçbir şeyleri olmadığını belirtti.

    Azbazdar, sendikacıların "toplantıdan kaçtığı" yönündeki söylemlerinin hatırlatılması üzerine, "Nereden kaçmışım? Ben hayatta topu taca atmadım" dedi.

    Toplantıda, TARİŞ'i, ipliği ve sorunu konuşacaklarını ifade eden Azbazdar, "Göreve geldiğimizde bu fabrika zaten çalışmıyordu, kapalıydı, bu bir. İkincisi mali durumu bizden önce çok çok bozuktu bu kurumun. Arkadaşlarımız çalışanların haklarını müdafaa etmekte kendilerine göre haklılar ama 'benim buradaki işyerinde huzurum yerinde, fakat diğer kooperatiflerde çalışanlar da arkadaşlarım' deme lütufunda hiç kimse bulunmadı bugüne kadar. Bu bir realite, gerçek. Örneğin kendi kooperatifim olan Söke kooperatifinde 8 ay çalışanlarımız maaş almadan çalıştılar. Bir sıkıntının içinden geçiyor pamuk birliği. Bunları ancak telafi etmeye çalışıyoruz ki hala borcumuz var..." dedi.

    Gazetecilerin, birlik yöneticilerine toplantı için özel koltuk getirilmesinin işçiler tarafından protesto edildiğini hatırlatması üzerine de Azbazdar, bu durumdan haberi olmadığını söyledi.

    Yönetim kurulu, konferans salonuna girerken, işçiler tarafından "yönetim istifa" şeklinde karşılandı.

    Toplantı sırasında, zaman zaman sinirlenen işçilerin bazıları, arkadaşları tarafından sakinleştirilerek salon dışına çıkarıldı.



    1 işçi bayıldı


    Basına kapalı yapılan toplantı sırasında rahatsızlanıp bayılan bir işçi, otomobille hastaneye kaldırıldı.

    Bazı işçiler, basın mensuplarına, içeride kendilerine "masal" anlatıldığını, siyaset yapıldığını, değişik hiçbir şey söylenmediğini, yönetim kurulu üyeleri kendi akrabalarını işe alırken çoğu kanserli pek çok çalışanın zor durumda bırakıldığını anlattı.

    Bu arada, işçilere seslenen Beliğ Azbazdar, fabrikayı nasıl yönetebileceklerine ilişkin 30 farklı alternatif ürettiklerini, ancak başarılı olamadıklarını kaydetti.

    Azbazdar, "100 bin ton pamuk alsaydık durum farklı olacaktı. Maalesef 28 bin tondu aldığımız pamuk. Sermaye koyacak durumumuz yoktu. Çiftçiye borcumuz olmasaydı, hatır için 3-4 ay bekleyin diyebilirdik. Ama çiftçinin de geçen seneden alacağı var" diye konuştu.

    Sendika üyeleriyle konuşarak sorunu halledebileceklerini dile getiren Azbazdar, "Siz paranızı nasıl alacağınızı mı soruyorsunuz? TARİŞ Pamuk Birliği kasasına giren ilk para sizin paranızdır, namus sözü. Amacınız hakkınızı almak değil mi? Ben de diyorum ki vereceğiz. Sendika temsilcileri gelir konuşuruz, işi tatlıya bağlarız. En uygun şartlarda anlaşırız, hakkınızı alırsınız. Hakkınız zayi olmayacak" dedi.

    İşçilerin tepkileri üzerine toplantı ertelendi.

    Faaliyeti geçen yıl durdurulan TARİŞ Pamuk ve Yağlı Tohumlar Kooperatifleri Birliği iştiraki Çiğli iplik fabrikasında, kısa çalışma ödeneği süresi dün dolan ve fabrikaya gelen 560 işçi, tedbiren tasfiye kararı alındığını ve işten çıkarıldıklarını öğrenmiş, eyleme başlamıştı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow