hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Temmuz ayı "kiracı tahliye" ayı olacak!

    Temmuz ayı kiracı tahliye ayı olacak
    expand

    Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz, yeni Borçlar Kanunu ile artık 10 yıllık kira sözleşmelerinin sonunda mal sahibinin kiracısını çıkarmak için haklı bir neden aramasına gerek kalmadığını ileri sürdü. Kiraz, belirsiz süreli kira sözleşmelerinde ise, kiracının her zaman, kiraya veren ise kiranın başlangıcından 10 yıl geçtikten sonra sözleşmeyi sona erdirebileceğini söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    6570 sayılı Gayrimenkul Kiraları Hakkında Kanun 1 Temmuz 2012 tarihinde yürürlükten kaldırıldı ve aynı tarihte yürürlüğe giren yeni Borçlar Kanunu ile kira hukuku hükümleri düzenlendi.

    Eski kanunda yer alan birçok düzenleme yeni Borçlar Kanunu içerisine alınırken yeni kanun ile yeni birçok düzenlemede yapıldı.

    Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz, bu kanunun 347'nci maddesine göre artık kira sözleşmelerinde 10 yıllık sözleşmelerin sonunda mal sahibinin kiracısını çıkarmak için bir haklı neden aramasına gerek kalmadığını söyledi.

    10 yıl boyunca uzayan sözleşmelerde mal sahibinin 3 ay önce kiracısına noterden ihtarname göndereceğini ve kira sözleşmesini 10 yıl nedeniyle uzatmadığını, tahliye istediğini beyan edeceğini ifade eden Kiraz, "Kiracı 10'uncu yılın sonunda çıkmazsa açacağı tahliye davası sürenin bitmiş olması nedeniyle kabul edilecektir" dedi.

    Kiraz, şöyle devam etti:

    "İşte bu maddede 1 Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe girmiş olmasına rağmen Borçlar Kanunu'na geçici bir madde eklenmiş ve bu geçici 2.madde ile 'Kira sözleşmelerinden 10 yıllık uzama süresi dolmamış olmakla birlikte geri kalan süre 5 yıldan daha kısa olanlar hakkında, yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 5 yıl; 10 yıllık uzama süresi dolmuş olanlar hakkında da yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 2 yıl sonra uygulanacaktır' denmiştir.

    İşte bu madde gereğince 1 Temmuz 2012'de sözleşmesi 10 yılını bitirmiş kira sözleşmeleri 1 Temmuz 2014'de artık hükmünü yitirecek ve mal sahipleri tahliye davası açarak başka bir neden ileri sürmeksizin tahliye isteyebilecekler.

    Burada unutulmaması gereken mal sahiplerinin 3 ay önceden ihtarname göndermek zorunda olmalarıdır. 1 Temmuz 2012'de uzamış olan sözleşmeleri 10 yılı doldurmamış ancak 5 yıldan daha az kalmış ise bu süre 5 yıl daha uzayacak yani 1 Temmuz 2017'de bu hakkı elde edeceklerdir."

    "Kiracıların tahliyesi kolaylaşacak"

    CNNTurk.com'a konuşan İstanbul Emlakçılar Odası 2'nci Başkanı Nizamettin Aşa da, bu kanunla kiracıların tahliyesinin kolaylaşacağını söyledi.

    Aşa, "Kiracı 'çık' demekle çıkmayacak ama bu tahliye sebebi olacak. Kanun bu hakkı ev sahibine verdi çünkü. Ev sahibi bu maddeye dayandırarak 'çıkmanı istiyorum' diyebilecek. Kiracı 'çıkmam' diyorsa dava açar" dedi.

    Kiracının dava açması halinde bile sonucun büyük bir ihtimalle tahliye olacağının altını çizen Aşa, "Konutlar için çok önemli değil belki ama kanun özellikle kiralık işyerleri için önemli" diye konuştu.

    Yeni "Borçlar Kanunu" neler getiriyor?

    1) Konut ve çatılı işyeri kiralarında kiracı, belirli süreli sözleşmelerin süresinin bitiminden en az 15 gün önce bildirimde bulunmadıkça, sözleşme aynı koşullarla bir yıl için uzatılmış sayılır. Kiraya veren, sözleşme süresinin bitimine dayanarak sözleşmeyi sona erdiremez.

    Ancak 10 yıllık uzama süresi sonunda kiraya veren, bu süreyi izleyen her uzama yılının bitiminden en az üç ay önce bildirimde bulunmak koşuluyla, herhangi bir sebep göstermeksizin sözleşmeye son verebilir.

    2) Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde, kiracı her zaman, kiraya veren ise kiranın başlangıcından 10 yıl geçtikten sonra, genel hükümlere göre fesih bildirimiyle sözleşmeyi sona erdirebilir.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow