hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Torba'daki bir diğer düzenleme otoyol ve köprü özelleştirmeleri

    Torbadaki bir diğer düzenleme otoyol ve köprü özelleştirmeleri
    expand

    İnternete getireceği sansür ve kısıtlamalar boyutuyla tartışma konusu olan "torba yasanın" içerdiği kanun değişikliklerinden biri de otoyolların özelleştirilmesine ilişkin. Teklife göre, otoyol ve köprü özelleştirmeleri, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı altında kurulacak bir şirket tarafından yapılacak. Otoyol yapımı, bakımı ve işletilmesinde değişiklikler getiren teklifin, otoyol ve köprü ücretlerinde artış getireceği değerlendirmeleri yapılıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yeni düzenlemeyle, özelleştirme kapsamına alınacak köprü ve otoyollar, önce anonim şirkete devredilecek. Bu şekilde, daha önce özel sektörün üstlenmesi istenen köprü ve yol gibi varlıkların bakım, onarım ve işletim giderleri, özelleştirmeden önce Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından yaptırılacak. Böylece yeniden yapılacak köprü ve otoyolu ihalesinde daha yüksek geçiş fiyatları belirlenebilecek.

    Özelleştirmeleri bir şirket yapacak

    Otoyol ve köprü özelleştirmelerinde yeni bir modeli getireceği tartışılan düzenlemeye göre, özelleştirmeler, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı altında kurulacak bir şirkete devredilecek ve halka arz edilecek. Daha önce kamuoyuna da yansıyan bu düzenlemeye göre, 1 milyar lira sermayeli bir anonim şirket kurulacak ve özelleştirme süreci ise bundan sonra başlayacak. İşletme hakkı verilenlerden elde edilecek gelirler, anonim şirkete ait olacak. Şirketin yönetim kurulu 7 üyeden oluşacak. 5 üye bakanın iki üye Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın ilgili olduğu bakanın teklif ettiği adaylar arasından oluşacak. Yetkililer, şirketin yönetiminde kamunun atayacağı kişiler olacağını belirtti. Özelleştirmenin teşvik edilmesi için gişe geçiş ücretlerinde de sınır kalkacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yol yapım ve bakımı ile TOBB ya da TESK de yetkilendirilebilecek

    Teklife göre, Otoyol Yapımı, Bakımı, İşletilmesi ve Görevlendirilmesi ile ilgili kanunla bağlantılı ihale aşamasında, Kamu İhale Kanunu'nun ceza ve yasaklama hükümleri, sözleşmenin uygulanması aşamasında ise Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu'nun ceza, yasaklama ve sözleşmenin feshi hükümleri uygulanacak.

    "Torba yasa", karayollarına bağlı otoyol, bakım ve işletme tesislerinin devrine ilişkin hükümler de içeriyor. Buna göre, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, gerektiğinde teknik ve idari kapasite, teşkilat imkanları, hizmetin hızlı, etkin, yaygın olarak üretilmesi ilkelerini gözeterek, Karayolu Taşıma Kanunu gereğince yerine getirmekle yükümlü olduğu görev ve yetkilerinin bir kısmını yürütmek hususunda kamu kurumu ve kuruluşları ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu ve bunlara bağlı federasyon, birlik ve odaları yetkilendirebilecek. Teklife göre, işletme hakkının verilmesine ilişkin haklar ve yükümlülükler, ücretsiz geçiş yapan araçlar, geçiş ücret tarifeleri, artış oranları ve gerekli diğer hususlar işletme hakkının verilmesine ilişkin sözleşmelerle düzenlenecek.

    Ücret artışının önü açıldı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Mevcut mevzuattaki, “İşletme hakkı verilen otoyollarda uygulanacak geçiş ücretlerinin belirlenmesinde, bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihte genel müdürlükçe uygulanmakta olan geçiş ücretleri esas alınır” maddesini kaldıran düzenleme ile yapılacak özelleştirmelerde mevcut geçiş ücretlerinin esas alınması zorunluluğunun kaldırıldığı ve daha yüksek geçiş ücretlerinin önünün açıldığı değerlendirmeleri kamuoyuna yansıdı. Bu yorumlara göre, ilerleyen dönemlerde yeniden belirlenecek ücretlerde de bu ilk belirlenen ücret etkili olacak.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow