hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Tüketici artık kral mı olacak?

    Tüketici artık kral mı olacak
    expand

    Yeni Tüketici Kanun Taslağı tamamlandı. Taslağı Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, önümüzdeki günlerde kamuoyuna açıklayacak. Taslakta yer alan özellikle dört maddenin tüketicilerin çileye dönüşen sorunlarına deva olması bekleniyor.

    İşte yeni Tüketici Kanun Taslağı'ndaki bazı detaylar...

    Abonelikten çıkmak artık kolaylaşacak.

    Elektrik, su, doğalgaz, internet, telefon gibi aboneliklerde tüketicileri koruyucu düzenlemeler yapılacak.

    Müteşebbis, tüketicinin aboneliğe son verme isteğini, yönetmelikte belirlenecek süreler içinde yerine getirmek zorunda olacak. Aksi takdirde tüketici faturadan sorumlu olmayacak.

    Hatalı bir ürünün, bir kişinin ölümüne veya yaralanmasına veya kullanımdaki bir başka malın zarar görmesine sebep olması halinde, bu ürünün imalatçısı doğan zarardan kusuru aranmaksızın sorumlu tutulacak.

    Ayıplı mal ya da hizmette tüketiciye sağlanan haklar, vatandaş lehine genişletilecek. Mevcut kanunda yer alan 30 gün içinde ayıbın işletmeye bildirilmesi yükümlülüğü kaldırılıyor.

    Malın tesliminden itibaren 6 ay içinde ortaya çıkan ayıpların teslim anında var olduğu kabul edilecek. Yani  ayıplı mal altı ay sonra iade edilebilecek.

    Maket üzerinden satışı yapılan ve binlerce kişinin mağdur olmasına neden olan konut kampanyaları sıkı şekilde denetlenecek. Tüketici, ödemelerini banka üzerinden ve tarafların rızasıyla yapacak. Dolayısıyla konutun inşasına başlamamış firmalar tüketiciden ödeme alamayacak.

    Ön ödemeli konut satışlarında 14 günlük sebepsiz cayma hakkı getirilecek. Konut veya tatil amaçlı taşınmazların tüketiciye teslim tarihine kadar tüketiciye sözleşmeden dönme hakkı sağlanacak.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow