hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Turkcell vergi cezası için uzlaşma istedi

    Turkcell vergi cezası için uzlaşma istedi
    expand

    Turkcell 527 milyon TL'lik vergi cezası için uzlaşma talebinde bulundu, hukuki yola da başvurdu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Makroekonomik koşullardaki zorluklar ve mobil iletişim sektöründeki fiyat rekabetinin etkisiyle Turkcell'in gelir büyümesinin bu yıl yüzde 5-7 arasına yavaşlaması beklenirken, Genel Müdür Süreyya Ciliv, mobil internet gelirleri ve başta Superonline olmak üzere iştiraklerden gelen katkının büyümenin itici güçleri olacağını söyledi.

    Turkcell'in 2013 yılı gelirleri yüzde 9 büyüme ile 11.4 milyar lira olurken, şirket 2014 yılında satış gelirlerinin yüzde 5-7 büyüme ile 12-12.2 milyar lira arasında gerçekleşeceğini tahmin ediyor. FAVÖK'ünün ise 3.7-3.8 milyar lira arasında oluşacağını öngörüyor.

    Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), 2013 yılı Temmuz ayından itibaren operatörlerin arabağlantı ücretlerinde yüzde 20 indirime giderken, bu düzenleme Avea, Vodafone Türkiye ve Turkcell'in gelir büyümelerinin yavaşlamasına neden oldu.

    Her yıl milyarlarca dolarlık altyapı yatırımlarının gerçekleştirildiği sektörde fiyat ve tarife odaklı rekabet devam ederken, Turkcell dışındaki diğer iki operatör net kâr açıklamıyor.

    Reuters ile şirketin sonuçları ve 2014 hedeflerine ilişkin yaptığı söyleşide Ciliv, "Bu yıl gelir büyümesinin itici güçleri, mobil internet, Superonline ve diğer iştiraklerden gelen katkı olacak" dedi.

    Mobil genişbant ve servis gelirleri 2013 yılında 12 artışla 692 milyon liraya yükselirken, Turkcell Türkiye gelirlerinin yüzde 31'ini oluşturdu.

    Turkcell Superonline'ın gelirleri de 2013 yılında yüzde 35 artışla 925 milyon lira olurken, Ukrayna iştiraki Astelit'in gelirleri de yüzde 11 artışla 450 milyon dolar olarak gerçekleşti. İştirak gelirleri 2013 yılında yüzde 28 artışla grup gelirleri içinde bir önceki yıla göre 3 puan artışla yüzde 20 pay aldı.

    Turkcell'in 2013 yılı net kârı finansman gelirleri, konsolide olmayan iştiraklerin kârındaki artış ve diğer giderlerdeki azalışın etkisiyle yüzde 12 büyüme ile 2.33 milyar lira oldu.

    Sektörde 2014 yılı görünümünü de değerlendiren Ciliv, "İletişim sektörü ekonomiyi en çok etkileyen ana faktörlerden bir tanesi... Sektörün büyümesi ve kârlılığının artması için bütün operatörlerin uzun dönemli, doğru fiyatlamayla, adil rekabet ortamında ilerlemesi çok kritik diye düşünüyorum. Üç operatörün büyük resme bakıp daha uzun dönemli rasyonel politikalar yapması lazım" dedi.

    Hissedarlar arasındaki dava süreçleri nedeniyle 2010-2011-2012 yıllarına ilişkin genel kurulların gerçekleştirilememesi, Turkcell'in temettü dağıtmasını engellerken, Ciliv temettü dağıtımının 2014 yılında genel kurulun çoğunlukla toplanması durumuna bağlı olacağını kaydetti.

    Ukrayna, Kazakistan'daki durum

    Turkcell'in bağlı ortaklık ve iştirakleriyle faaliyet gösterdiği Ukrayna, Kazakistan, Belarus gibi ülkelerde yer para birimleri dolar karşısında önemli ölçüde değer kaybederken, bu değer kaybının bir risk doğurduğunu söyleyen Ciliv, bu ülkelerde maliyetleri dikkate alarak fiyat ayarlamaları yapılmasının gerekebileceğini belirtti.

    Turkcell Fintur ortaklığı ile Azerbaycan, Kazakistan, Moldova ve Gürcistan'da faaliyet gösteriyor. Ukrayna'daki Astelit'te yüzde 55 payı olan şirket, Belarus'ta da yüzde 80 paya sahip. Turkcell'in Fintur'da da yüzde 41.5 payı bulunuyor.

    Ciliv, 2013 sonuçlarına ilişkin toplantıdaki açıklamasında da, siyasi gerginliklerin etkili olduğu Ukrayna'daki yatırım planlarında bir değişiklik olmadığını belirtirken, "Ancak ülkede ekonominin büyümesi konusunda endişelerimiz var" dedi.

    Türk lirasının dolar karşısındaki değer kaybına ilişkin bir soruyu da yanıtlayan Ciliv, "Kurun nereye gittiği bankacılık veya yatırım şirketleri için çok kritik olabilir. Bizim işimiz uzun dönemli, kurun değişmesine rağmen planlarda değişiklik yapmadık. Ancak kur ekonominin büyüme hızını etkileyebiliyor. Planlarımızda ekonomik büyüme hızını dikkate alıyoruz" dedi.

    Turkcell'e 2008-2012 dönemi için, Özel İletişim Vergisi (ÖİV) ile ilgili 211.1 milyon lira ÖİV aslı ve 316.6 milyon lira vergi ziyaı olmak üzere toplam 527.7 milyon lira vergi tarhiyatı yapıldı.

    Konuya ilgili soruyu yanıtlayan Ciliv, "Burada bir yanlış anlaşılma olduğunu düşünüyoruz, hukuki yola başvurduk. Uzlaşmak için de talebimiz oldu. Hem hukuki yoldan yola devam edeceğiz, olayı gerçekleriyle makamlara anlatmak için, uzlaşmak için dilekçemizi de verdik" dedi.

    Ciliv, satın alma fırsatları olarak şu aşamada ciddi bir proje bulunmadığını sözlerine ekledi.

    Turkcell hisseleri saat 1521'de yüzde 0.87 primle 11.53 liradan işlem görüyordu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow