hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Türkiye ve Azerbaycan gazda anlaştı

    Türkiye ve Azerbaycan gazda anlaştı
    expand

    Türkiye ve Azerbaycan masaya oturdu, Türkiye'nin Azeri gazını hangi koşullarda kullanacağını belirleyen anlaşmalara imza attı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, imzaların ardından CNN TÜRK'e konuştu, "Azeri gazında alım fiyatı artışı şu aşamada tüketiciye yansımayacak" dedi.

    Olacak mı, olmayacak mı, son dakikada pürüz çıkacak mı deniyordu; sonunda oldu...

    Şahdeniz gazından Türkiye ve Azerbaycan'ın vardığı mutabakat resmiyete döküldü ve imzalar atıldı.

    Türkiye'nin Azeri gazını hangi fiyattan kullanacağı, Nabucco projesi kapsamında gazın Avrupa'ya hangi koşullarda taşınacağı belli oldu.

    Doğalgaza zam gelecek mi?


    Şahdeniz-1 gazını 120 dolardan alan Türkiye şimdi 300 doların üzerine çıkacak. Enerji Bakanı Yıldız kesin rakam vermedi ama tüketicinin içini rahatlattı.

    Yıldız, "Fiyat artışının tüketiciye şu aşamada yansıması olmayacak. Rusya'dan daha uygun bir fiyat olacak" dedi.

    Şahdeniz-2 ise Nabucco boru hattına gaz tedariğinde önemliydi. Türkiye ve Azerbaycan, transit geçişin koşulları ve fiyatlaması konusunda uzlaştı.

    Şahdeniz-2 yürürlüğe 2016-2017'de girecek. Türkiye'nin alacağı gaz kademeli olarak artacak. 2016'da 2, 2017'de 4, 2018'de 6 milyar metreküp gaz akışı sağlanacak.

    "İmzaların önemi Türk - Azeri ilişkilerini de aşıyor" mesajı veren Yıldız, bu anlaşmaların bazı diğer anlaşmaları da tetikleyeceğini söyledi.

    Yani İstanbul'da atılan imzalarla Türkiye'nin enerji üssü olması yolunda büyük bir adım atılacak.  

    En öemlisi Nabucco'ya ilk gazın sağlama alınmasıyla hem diğer tedarikçilere hem de projenin finansörlerine mesaj verilecek, "Nabucco hala ayakta" denilmiş olacak.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow