hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Yeni torba yasayla işsizlik maaşında önemli değişiklik

    Yeni torba yasayla işsizlik maaşında önemli değişiklik
    expand

    Mecliste görüşmeleri devam yeni torba yasa birçok kesimden vatandaşı ilgilendiriyor. Asgari ücretliler, taşeron çalışanlar, işsizlik maaşı alanlar için düzenlemeler içeren yeni torba yasanın önümüzdeki günlerde yasalaşması ve yürürlüğe girmesi bekleniyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yeni torba yasa ile işsizlik maaşı alanlar için de yeni bir düzenleme söz konusu. Mevcut durumda her ayın sonunda ödenen İşsizlik maaşları yeni torba yasa sonrası her ayın 5'inde ödenecek.

    Yeni torba yasada işsilik maaşı ile ilgili yapılan bu düzenlemenin nedeni ise yanlış ve fazla ödemelerin önüne geçmek. Çalışanların işe giriş, emeklilik gibi durumların tespit edilmesiyle yapılan fazla ödemeler daha kolay engellenecek.

    Yeni düzenlemeyle, sadece yasa sonrası işsizlik maaşı alanlar değil, halen işsizlik maaşı alanlar da maaşlarını her ayın 5. günü alacak.

    İstifa edenler işsizlik maaşı alabiliyor

    Yeni torba yasayla işsizlik maaşında önemli değişiklik

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kimler işsizlik maaşı alabiliyor?

    İşsizlik maaşı ve sigortasından yararlanabilmek için; kendi istek ve kusuru dışında işsiz kalmak, hizmet akdinin feshinden önceki son 120 gün içinde prim ödeyerek sürekli çalışmış olmak, Son üç yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olmak, Hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine şahsen ya da elektronik ortamda başvurmak gerekiyor. İşsizlik maaşı ülkemizde son yıllarda hayata geçirilen bir uygulama olmakla birlikte belirli şartların yerine gelmesi durumunda ödenmektedir. İşsizlik maaşı alabilmek için 4 temel şartın gerçekleşmesi gerekli.

    İşsizlik maaşı hesaplama nasıl yapılıyor?

    Alınacak olan işsizlik maaşının belirlenmesinde sigorta primleri belirleyici oluyor. İşsizlik maaşı hesaplaması, sigortalının son dört aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının yüzde kırkı olarak yapılıyor. Hesaplanan ödenek miktarı, aylık asgari ücretin brüt tutarının yüzde seksenini geçmiyor.

    İşsizlik maaşı süresi nasıl belirlenir? 

    İşsizlik maaşını hizmet akdinin feshinden önceki son 3 yıl içerisindeki sigorta primi belirliyor. Prim günü arttıkça maaş süresi de artıyor. Buna göre;

    600 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 180 gün,
    900 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 240 gün,
    1080 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 300 gün süre ile işsizlik ödeneği veriliyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İşsizlik maaşında 2017 yılı üst limit ne kadar? 

    2017 yılı başından itibaren geçerli olan işsizlik maaşının üst limiti 1.421 TL olarak uygulanıyor. düşük işsizlik maaşı ise 710 TL.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow