hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Yerli kırmızı mercimekte üretim azaldı

    Yerli kırmızı mercimekte üretim azaldı
    expand

    Türkiye'de yetişen yerli kırmızı mercimek, fiziksel özelikleri ve besin değeri bakımından ithal kırmızı mercimeğe üstünlük sağlamasına rağmen her geçen yıl üretimi azalıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Selçuk Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Nermin Işık, yerli kırmızı mercimeğin ithal mercimekten üstün özelliklere sahip olduğunu söyledi.

    Yerli kırmızı mercimeğin fiziksel ve besin değeri olarak her alanda ithal mercimeğe fark attığını vurgulayan Işık, "Yerli mercimeğimizin rengi ithal mercimeğe göre daha koyudur. Yuvarlak bir yapıya sahiptir. İthal mercimekler ise daha yassı yapıda ve rengi yerli mercimeğe göre daha açık renktedir. Pişirildiğinde ise yerli mercimeğin rengi sarı, ithal mercimeğinki ise yeşilimsi olmaktadır. Ayrıca yerli mercimeğin kıvamı daha yoğundur. Besin özellikleri olarak da yerli mercimeğin protein değeri ithal mercimekten daha yüksektir" dedi.

    Yerlide üretim azaldı

    Yerli kırmızı mercimeğin yüzde 97'sinin Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yetiştiğini hatırlatan Nermin Işık, şöyle devam etti: "Şanlıurfa, Diyarbakır ve Mardin en fazla mercimeğin yetiştiği iller. Anadolu'nun güneşi ile yetişen mercimekler, besinsel, lezzet ve görüntü olarak da ithal mercimekten çok daha iyi. Yalnız 2010 yılı öncesinde yüksek tonajlı üretim yapılan yerli mercimekte son yıllarda üretim azaldığı ve buna bağlı olarak da ithalatın arttığı görülmektedir. Her geçen gün artan nüfusa bağlı olarak tüketim de artmaktadır."

    Çiftçimize sahip çıkalım

    Kırmızı mercimeğin yemek kültürümüzde de çok önemli bir yere sahip olduğunu belirten Işık, "Kırmızı mercimek çorbadan köfteye, dolma ve sarmadan aşlara birçok yemeğin ana malzemesini oluşturur. Ciddi oranda bir tüketim var. Bundan dolayı yerel üretim desteklenmeli, bilinçli, eğitimli çitçiler yetiştirilmeli ve tüketicilerin de yerel ürün tüketme konusunda bilinçlendirilmesi gerekiyor. Yerel ürünlerin kullanılması hem aile ekonomisi hem de ülke ekonomisi bakımından önemlidir. Ayrıca çiftçilerimizin de emeğini boşa çıkarmayıp yüzlerini güldürmeliyiz. Çiftçilik geçekten zor zanaattır. Çiftçilerimize sahip çıkalım" diye konuştu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow