hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Yıldız: "TAQA'nın tek taraflı kararı tartışılır"

    Yıldız: TAQAnın tek taraflı kararı tartışılır
    expand

    Enerji Bakanı Taner Yıldız, "BAE'li TAQA'nın Afşin-Elbistan'daki yatırımla ilgili tek taraflı kararı tartışılır, siyasi gerekçeye dayanmamasını tercih ederim" dedi.

    Elektrik Üretim AŞ ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) enerji şirketi TAQA arasındaki Afşin-Elbistan kömür havzasında 8,000 MW kapasiteli elektrik santrali yapımını içeren 12 milyar dolarlık hükümetlerarası anlaşma Ocak'ta imzalanmıştı.

    TAQA sözcüsü dün yaptığı açıklamada, Afşin-Elbistan'daki yatırım kararının 2014'e kadar ertelendiğini belirtmiş, enerji sektöründen bir kaynak Reuters'a, "Kendileriyle ilgili edindiğimiz izlenime göre TAQA bu projeden çıkmayı düşünüyor" demişti.

    Anlaşma, Afşin-Elbistan Kömür Havzası'nda B, C, D, E ile G sahalarında yeni santrallerin inşa edilmesi, işletilmesi, rehabilitasyonu, modernizasyonu ve yeni kömür sahalarının geliştirilmesini içeriyor.

    Ericsson Türkiye Yönetim Kurulu'nu kabulünde soruları yanıtlayan Yıldız, Afşin-Elbistan Kömür Havzası'yla ilgili kararlılıklarından vazgeçmeyeceklerini, diğer ülkelerle görüşmeye başladıklarını vurgulayarak, "BAE ile yaptığımız hükümetlerarası anlaşma var; böyle bir kararı tek taraflı alıyor olmaları tartışılır. Kendi hükümetlerinden de bu anlaşmayı geçirmişlerdir. Finansman yapılarını da düzenlemişlerdir. Biz bu kararlılığımızdan vazgeçmeyeceğiz. Biz şu anda diğer ülkelerle görüşmeye başladık" dedi.

    TAQA firmasının tercihlerinin siyasi gerekçelere dayanmamasını ümit ettiklerini ifade eden Yıldız, şöyle konuştu:

    "Ama özellikle Mısır'daki, Suriye'deki gelişmelerin enerji yatırımlarıyla ilgili konularda kendileri için bir tercih noktasına geldiğini gösteriyor. Kendilerinin açıklamalarını izliyoruz, bekliyoruz. Türkiye yatırımlarına devam edecek, yatırımları çekmeye devam edecektir. Bununla ilgili bir sıkıntı biz öngörmüyoruz.. TAQA olmazsa başka bir firma olur biz yolumuza devam ediyoruz."
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow