hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Yunanistan Avrupa'dan çıkarsa ne olur?

    Yunanistan Avrupadan çıkarsa ne olur
    expand

    Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Yunanistan'ın euro'dan çıkışının Avrupa'ya etkisinin sınırlı olacağını kaydetti.

    Fitch, Euro Bölgesi bankaları için hazırladığı raporda, Yunanistan'ın varsayıma dayalı Euro Bölgesi'nden çıkışının çevre ve komşu ülkelerin üzerindeki doğrudan etkisinin "sınırlı" olacağını belirtti.

    Yunanistan'ın ve Kıbrıs Rum Kesimi bankalarının Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nden ayrılması durumunda bu karardan "ağır bir şekilde etkileneceği" belirtilirken, kararın Euro Bölgesi'nin diğer bankalar üzerindeki etkisinin ise nispeten "ılımlı" olacağı ifade edildi.

    Fitch, Euro Bölgesi'nde yer alan fakat Yunanistan'da iştirakleri olan bankaların böyle bir senaryonun gerçekleşmesi durumunda en çok etkilenen bankalar içerisinde yer alacağını belirtti.

    Fitch Euro Bölgesi için çizdiği olumlu tabloya rağmen, İspanya ve İtalya'nın Euro Bölgesi'nde en ciddi şekilde etkilenecek ülkeler arasında olduğunu vurguladı.

    Fitch, İspanya'ya geçtiğimiz haftasonu 100 milyar euro'luk kredi açmasının, "Karar alıcıların ne gerekiyorsa yapmak konusundaki isteklerinin açık bir göstergesi" olduğunu ifade etti.

    Bankalar boşalıyor


    Bu arada Yunanistan'da eski para birimi drahmi'nin çokça konuşulur olması pazar günü düzenlenecek seçimler öncesinde bankalarda nakit sıkıntısına neden oluyor. Seçimlerin ardından euro'yu terkedip drahmi'ye geçileceğini düşünen Yunan halkı bankadaki paralarını çekiyor.

    2011 yılında bankalarda bulunan paranın yüzde 17si yani yaklaşık 45 milyar eurosu kriz nedeniyle geri çekilmişti. Bu rakam nisan sonu itibariyle 208 milyar dolara çıktı.

    Bankalarda bulunan paranın sahipleri tarafından çekilme hızı seçimin yaklaşmasıyla artışa geçti.

    Günde 625 milyon dolar ile 1 milyar dolar arası büyük bankalardan, 12-36 milyon dolar da küçük bankalardan sahipleri tarafından çekiliyor. Prekandeciler de, tükecilerin paralarını bankalardan çekip dayanıklı gıda maddelerine yatırdığını söylüyor.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow