hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    GİB'den vergi affı nasıl öğrenilir?

    GİBden vergi affı nasıl öğrenilir
    expand

    Vergi affı torba yasanın içinden çıktı, milyonlarca insan bu affı bekliyordu. Torba yasasında sadece vergi affı yoktu. Birçok kanun (Askerlik, nüfus, sosyal medya vergisi, vs..) TBMM'den geçti, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın onayına sunuldu. Vergi affı kimleri kapsıyor ve vergi affı GİB'ten (Gelir İdaresi Başkanlığı) nasıl öğrenilir? GİB hangi işlemlere bakmaktadır?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Vergi affını milyonlar bekliyordu ve o af yasası TBBM'den geçerek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın onayına sunuldu. Torba yasası kapsamında çıkan vergi affı yasasında asıl tutara uygulanan gecikme faizi, gecikme zammı cezası yerine yurt içi ÜFE bazında belirlenip, tutar tespit edilecek.

    Vergi borcu toplam 90 milyar lira. Bu borç, tekrardan düzenleme içine giriyor. Bu yasadan yararlanacak kişi sayısı 4.5 - 5 milyon. Vergi affı yasasının en dikkat çeken tarafı ise "kısıtlama" olmaması ve tüm borçları kapsayan bir yasa olması.

    Vergi affı kapsamında olanlar / olmayanlar

    - Bu yasanın kapsamı 30 Haziran 2016 tarihine kadar olup, 30 Haziran'dan sonraki borçları kapsamamaktadır.

    - Vergi affında, borçlar üzerine herhangi bir indirim yoktur.

    - İtilaf kapsamında olan borçlar ve sigorta borçları tekrardan gündeme alınacak ve işlenecek.

    - Vergi affı yasasında gecikme zammı ortadan kalkıyor, gecikme zammından kalan tutar ise "yurt içi fiyat endeksi" artışı orantısında faiz ekleniyor.

    Vergi affı intertten nasıl öğrenilir?

    Vergi affına bakan alt kurum GİB yani Gelir İdaresi Başkanlığı kurumudur. GİB internet sayfasına girilerek, vergi affın tüm detaylarını öğrenilebilir, taksitlendirme, kalan borç durumu üzerinden bilgi alınılabilir ve vergiye dair tüm işlemler yapılabilir.

    Gelir İdaresi Başkanlığı vergi affı mevzuatının yanı sıra, birçok işlemi içinde barındırmaktadır. E-Beyanname, bireyin borcu sorgulaması ve ödeme durumu, hazır beyan sistemi, bireyin kira beyannamesi, e-fatura, e-defter, e-tebligat gibi internet üzerinden yapılabilecek tüm işlemler ve e-yoklama görünteleme işlemi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow