hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Görünüm pozitife döndü: Moody's kararı ne anlama geliyor?

    Görünüm pozitife döndü: Moodys kararı ne anlama geliyor
    expand

    Moody’s, ortodoks para politikasına dönüş nedeniyle Türkiye’nin not görünümünü ‘durağan’dan ‘pozitif’e çevirdi. Kuruluş, ülkenin kredi notunun da yükselebileceğine işaret etti. Hürriyet’e konuşan uzmanlar, kararın piyasa için sürpriz olmadığını, yakın vadede not artışı da beklediklerini anlattı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in beklenen Türkiye kararı açıklandı. Kuruluş, Türkiye’nin kredi notunu ‘B3’ olarak teyit ederken, not görünümünü ‘durağan’dan ‘pozitif’e çevirdi ve ilerleyen dönemde kredi notunun yükselebileceği sinyalini verdi. Görünümün pozitife çevrilmesinin ana nedeni olarak da ‘ekonomi politikasındaki belirleyici değişiklik, özellikle de ortodoks para politikasına dönüşe’ işaret edildi.

    Moody’s’in açıklamasında, Türkiye’nin kredi notunu etkileyebilecek faktörlere de değinildi. Mevcut para politikasının marttaki yerel seçimler sonrasında da sürdürülmesi ile büyümenin yavaşlaması, enflasyonun düşürülmesi ve makroekonomik dengesizlerin azalmasına ilişkin kanıtlar görülmesi durumunda, Türkiye’nin notunun yükseltilebileceği belirtildi. Ülkenin kredi notunun düşürülmesinin ise pek olası gözükmediği ifade edildi.

    PİYASA BEKLİYORDU

    Hürriyet’e konuşan uzmanlar, kararı, son zamanlarda Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in de vurguladığı ‘ekonomi politikalarında rasyonelliğe dönüş’ adımlarının karşılığı olarak gelen olumlu bir değerlendirme olarak yorumladı.

    Açıklanan kararın beklentilere paralel olduğunu söyleyen İnfo Yatırım Stratejisti Çağlar Toros, verilen mesajların olumlu olduğunu kaydetti ve “CDS’lerdeki geri

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    çekilme devam ederse ve açıklamalar rakamlara sirayet ederse kısa zamanda notlarda da yukarı yönlü revize görürüz. Bu durum endekse de katalizör etki yaratabilir” diye konuştu.

    PARA POLİTİKASINA GÜVEN MESAJI

    Öte yandan Moody’s, enflasyon yakın vadede atsa da enflasyon dinamiklerinin değişmeye başladığına dair işaretler olduğunu vurguladı ve bunun da para politikasının güvenilirliğini ve etkinliğini yeniden kazandığının göstergesi olduğunu aktardı.

    Parasal sıkılaşmanın dış dengesizliğinin azaltılması ve Merkez Bankası’nın (TCMB) döviz rezervlerinin yeniden yapılandırılması olasılığını da artırdığına dikkat çekilen açıklamada, tüm bunların Türkiye’nin

    dış şoklara karşı kırılganlığını azaltacağı belirtildi. Aynı zamanda, ülkenin dış açığındaki azalmanın 2024’te daha da hızlanmasının beklendiği ifade edildi. Bu açığın yıl toplamında ise 40 milyar doların altında olmasının beklendiği açıklandı.

    POZİTİF NOTUN ANLAMI

    Peki not görünümünün durağandan pozitife çevrilmesi ne demek? Uzmanlara göre, ‘negatif görünüm’ notun düşebileceğini, ‘pozitif görünüm’ artabileceğini işaret ederken, ‘durağan’ önemli bir değişiklik olmadıkça kredi notu aynı kalacak anlamına geliyor. Peki kredi notu ne işe yarıyor? Yatırımcılar tarafından kredi riskini ölçmek için kullanılıyor ve ülkenin borçlanma maliyetlerini etkiliyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Moody’s son olarak, 12 Ağustos 2022’de Türkiye’nin kredi notunu

    ‘B3’ olarak güncellemiş, not görünümünü de ‘durağan’a çevirmişti. 15 Aralık’ta Türkiye’nin kredi notuna ilişkin açıklama yapması beklene Moody’s, beklenen tarihte Türkiye için güncelleme yapmamıştı.

     

    Kaynak: Hürriyet / Gamze BAL

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow