hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    IMF'den Fed'e uyarı

    IMFden Fede uyarı
    expand
    KAYNAKAFP

    IMF, merkez bankalarının faiz indirimi için acele etmemesi gerektiğini söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    IMF Genel Müdürü Kristalina Georgieva yaptığı açıklamada, merkez bankalarının faiz oranlarını çok erken düşürmeye başlamalarının küresel ekonomi için "biraz" geç hareket etmelerinden daha büyük bir risk oluşturduğunu söyledi.

    Fed, ECB ve diğerleri, salgın sonrası fiyatlardaki artışın ardından enflasyonu hedefe doğru geri çekmek amacıyla son aylarda faiz oranlarını yüksek tuttu.

    Dünyanın gelişmiş ve gelişmekte olan ekonomilerinin çoğunda enflasyonun düşmesiyle birlikte dikkatler, yatırımları ve ekonomik büyümeyi canlandırmak için faiz oranlarını ne zaman düşürmeye başlamaları gerektiğine çevrildi.

    Georgieva, Washington'daki Uluslararası Para Fonu'nda (IMF) düzenlenen bir brifing sırasında gazetecilere yaptığı açıklamada, "Ekibimiz geçmişe baktı ve vardıkları sonuç, erken gevşeme riskinin biraz geride kalma riskinden daha yüksek olduğu yönünde" dedi.

    Georgieva, "Ancak mecbur değilseniz sıkı tutmayın. Yani verilere bakın, verilere göre hareket edin." dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kararın ardından düzenlenen basın toplantısında Fed Başkanı Jerome Powell, Mart ayındaki bir sonraki toplantıda faiz indirimi yapılması fikrine soğuk su dökerek Wall Street'teki hisse senetlerinin düşmesine neden oldu.

    Hafta başında ECB Başkanı Christine Lagarde, politika yapıcıların faiz indiriminin geleceğinden emin olduklarını ancak belirli bir tarih vermeyeceklerini söyledi.

    Georgieva gazetecilere yaptığı açıklamada, ABD'nin, politika yapıcıların enflasyonu bir resesyonu tetiklemeden hedefe geri getirdiği "yumuşak iniş" olarak adlandırılan durumu gerçekleştirmeye yakın olduğunu söyledi.

    Georgieva "Fed'in duruşunu dikkatli bir şekilde değerlendirirseniz, bu işin henüz bitmediğinin farkında olan bir duruş" dedi ve politika yapıcılar tarafından ilk faiz indirimi için tartışılan zaman diliminin sadece "birkaç ay" olduğunu ve çok daha uzun olmadığını sözlerine ekledi.

    Georgieva "Yumuşak iniş için hazırız, iş henüz bitmedi. Hala yerden 50 feet yüksektesiniz ve biliyoruz ki yere inene kadar her şey bitmiş sayılmaz." dedi. 

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow