hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İngiltere gıda enflasyonunda Brexit'i sorumlu tuttu

    İngiltere gıda enflasyonunda Brexiti sorumlu tuttu
    expand

    London School of Economics ve başka üniversitelerden araştırmacıların hazırladıkları rapora göre, hane halklarının gıda faturalarından 2019 yılından bu şana yaşanan artışın üçte birinin sorumlusu Britanya'nın AB'den ayrılmış olması.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İngiltere'de enflasyon, elektrik ve gaz fiyatlarındaki keskin yavaşlama nedeniyle Nisan 2023'te yıllık yüzde 8,7 ile Mart 2022'den bu yana en düşük seviyeye gerilerken gıda enflasyonu ise yüzde 19 ile 1977'den bu yana görülen en yüksek seviyede.

    London School of Economics ve birkaç üniversitenin bir araya gelerek oluşturduğu Ekonomik Performans Merkezi (CEP) tarafından yapılan fiyat karşılaştırmaları da, Ocak 2022 ile Mart 2023 arasındaki dönemde gıda ürünlerinin fiyatlarındaki artışın 3,5 puanlık bölümünün Brexit kaynaklı olduğunu gösterdi.

    Britanya'nın AB'den resmi olarak ayrıldığı Aralık 2029 öncesinde hanehalkının toplam gıda faturası 6,95 milyar GBP, kişi başına 250 GBP olarak hesaplanıyordu. Aralık 2019-Mart 2023 arasında Britanya'da gıda fiyatları neredeyse yüzde 25 yükseldi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow