hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    JPMorgan'dan Fed'e tepki: Politikayı 'hayal kırıklığı' olarak niteledi

    JPMorgandan Fede tepki: Politikayı hayal kırıklığı olarak niteledi
    expand

    JPMorgan CEO’su Jamie Dimon, uzun zamandır devam eden Fed politikasındaki son virajı ağır eleştirdi. Fitch Ratings’in ABD’nin notunu düşürmesini ‘gülünç’ olarak nitelendiren Dimon bunun ‘gerçekten önemli olmadığını’ söylerken faiz artırımlarının etki edeceği alanda olduğunu vurguladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    JPMorgan Chase CEO’su Jamie Dimon düzenleyicilerin ABD bankaları üzerindeki standartları sıkılaştırma çabalarını eleştirerek, geçen hafta açıklanan önerilerin “büyük ölçüde hayal kırıklığı yarattığını” söyledi. 

    Dimon, CNBC’ye verdiği demeçte, yapay zeka, ABD ekonomisi, banka düzenlemesi ve jeopolitik gibi konulara değindi.

    ChatGPT gibi yapay zeka teknolojilerini, muhtemelen gelecek nesillerin daha uzun ve daha iyi yaşamlar sürmesine yardımcı olacak “bir ezber bozan” olduğunu söyleyen Dimon, “Doğru yapılması gerekiyor. Bunun için endişeleniyorum çünkü kötü adamlar da onu kullanacak.” diye ekledi.

    Dimon, ABD ekonomisinin tüketici ve ticari güç, düşük işsizlik ve sağlıklı bilançolarla desteklendiğini söylerken “Durgunluğa girsek bile oldukça iyi,” dedi. Geçen yıl ekonomiyle ilgili yaptığı uyarılara atıfta bulunarak, “Fırtına bulutu kısmı hala orada” ifadelerini kullandı.

    "FED'İN BAŞINDA OLSAYDIM"

    Dimon, bankaların tüketicileri etkileyecek çeşitli risklere karşı bir yastık olarak daha fazla sermaye tutmaya zorlanacağı, çünkü sektörün banka dışı oyunculara daha fazla ürün vereceği konusunda uyardı. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Değişikliklerin bir kısmı, bankaların Fed’den daha standartlaştırılmış versiyonlar için dahili risk modellerini terk etmelerini içeriyor.

    Dimon, “Fed olsaydım, modellerinin mükemmel olduğunu söylerken dikkatli olurdum. Unutmayın, onların modelleri enflasyonu ve yüzde 5 olan faiz oranlarını göstermiyordu.” dedi.

    ABD'NİN KREDİ NOTUNUN DÜŞMESİNİN BİR ÖNEMİ YOK

    CEO, öte yandan "Fitch Ratings’in ABD’nin uzun vadeli kredi notunun düşürülmesinin nihayetinde bir önemi yok" sözleriyle dikkat çekti.

    Diğer ülkelerin ABD ve ordusu tarafından yaratılan istikrara bağlı olduklarına rağmen ABD’den daha yüksek kredi notlarına sahip olmasının “gülünç” olduğunu da sözlerine ekledi.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow