hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kızıldeniz odaklı krizde yeni perde

    Kızıldeniz odaklı krizde yeni perde
    expand

    Kızıldeniz nakliye krizi ve Çin ticaretinde toparlanma konteyner fiyatlarının hızla artmasına neden oluyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yemen'in bir bölümünü elinde tutan Husileri tarafından yapılan saldırıların ardından, dünyanın en büyük nakliye şirketlerinin birer birer rotalarını Kızıldeniz'den uzaklaştırması ve Çin ticaretinde toparlanma, konteyner fiyatlarının hızla artmasına neden oluyor.

    Denizcilik danışmanlık Şirketi Drewry tarafından hazırlanan Dünya konteyner endeksi, geride kalan hafta rekor bir artış gösterdi.

    Drewry tarafından yapılan açıklamaya göre, 4 Ocak ile sona eren bir haftalık dönemde 40’lık konteynerin spot navlun fiyatlaması yüzde 61 artışla 1.661 dolardan 2.670 dolara çıktı.

    Freightos.com verileri de, Asya'dan Kuzey Avrupa'ya 40 feet'lik bir konteynır ile mal göndermenin spot fiyatının, Aralık ortasında sapmaların başlamasından hemen öncesine göre yüzde 173'lük bir artışla 4.000 doları aştığını hesapladı.

    Dünyanın en büyük taşımacılık şirketlerinden Maersk, geçen hafta sonunda Kızıldeniz ve Aden Körfezi rotasındaki tüm gemileri Ümit Burnu'na yönlendireceğini açıkladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Linerlytica tarafından yayınlanan bir raporda, "Küresel konteyner gemisi kapasitesinin yüzde 12'si şu anda Ümit Burnu rotasına yönlendirildi ve sayıları artmaya devam edecek." değerlendirmesinde bulundu.

    Alphaliner'ın en son haftalık raporunda, "Taşıyıcılar, Çin ihracatının Kasım ayında altı aydan beri ilk kez artmasına bağlı olarak artan talepten de faydalanıyor olabilir." şeklinde görüş belirtildi.

    Shanghai-Rotherdam hattında konteyner fiyatı bir haftada yüzde 115 artışla 1.667 dolardan 3.577 dolara kadar çıktı. Shanghai-Los Angeles hattında fiyat yüzde 30 artışla 2.726 dolara, Shanghai-New York hattında ise yüzde 28 artışla 3.858 dolara ulaştı.

    Drewry endeksi geçen yılın aynı ayına göre ise yüzde 25 yukarı geldi.

    Ortalama fiyatlar 10 yıllık ortalama olan 2.673 doların sadece 3 dolar altında bulunuyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow