hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kızıldeniz'de kriz: Lojistik fiyatları arttıkça artıyor

    Kızıldenizde kriz: Lojistik fiyatları arttıkça artıyor
    expand

    Batılı ithalatçılar okyanus taşımacılığı fiyatlarında ciddi bir artışla karşı karşıya.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Batılı ithalatçılar, taşıyıcıların Husi isyancıların saldırılarından kaçınmak için gemileri Kızıldeniz'den yönlendirmesi nedeniyle okyanus taşımacılığı fiyatlarında ciddi bir artış ve haftalar süren gecikmeler yaşandığını bildiriyor.

    Londra merkezli Drewry Shipping Consultants'a göre, 40 feet uzunluğundaki konteynerlerin dünya çapındaki ortalama sevkiyat maliyetleri Kasım sonundan bu yana neredeyse iki katına çıktı.

    Artışlar, geleneksel olarak Süveyş'i kullanan rotalarda da son iki hafta içinde hızlandı. Çin ile Hollanda'nın Rotterdam kenti arasında konteyner taşımak için spot piyasa fiyatı 4 Ocak'ta sona eren haftada 3.577 dolara ulaşarak bir önceki haftaya göre %115 artış gösterdi.

    Denizcilik yöneticileri, en büyük 10 yük gemisi operatörünün Aralık başından bu yana yaklaşık 200 milyar dolarlık kargoyu Kızıldeniz'den uzaklaştırdığını tahmin ediyor.

    Alman Hapag-Lloyd'un sözcüsü Nils Haupt "Mürettebatımızı ve gemilerimizi hiçbir koşulda tehlikeye atmayacağız" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    DHL Global Forwarding Americas'ın deniz taşımacılığı müdürü Goetz Alebrand, "Nereden nereye geldiğimiz göz önüne alındığında belli bir güvensizlik unsuru var" dedi.

    Sektör uzmanlarına göre yüksek maliyetler, uzun vadeli sözleşme ücretleri üzerinde pazarlık yapan ithalatçıları bile vuruyor, çünkü operatörler Kızıldeniz sapmalarının bir sonucu olarak artan maliyetleri karşılamak için kutu başına yüzlerce dolardan 1.000 dolara kadar değişen ek ücretler uyguluyor. Bazı nakliyecilerin sıkıntıları, kuraklığın su yolundan geçebilecek gemi sayısını sınırladığı Panama Kanalı'ndaki kısıtlamalarla daha da artıyor.

    Danimarka merkezli danışmanlık firması Vespucci Maritime'ın CEO'su Lars Jensen, Afrika çevresindeki daha uzun nakliye rotalarına geçişin yakıt ve sigorta maliyetlerini artırdığını ve konteyner gemisi bulunabilirliğini azalttığını söyledi. Ancak Jensen, ücret artışlarının ekstra maliyetleri karşılamak için gerekenin "önemli ölçüde üzerinde" olduğunu söyledi.

    Jensen, "Taşıyıcıların bakış açısından şu anda sahip olduğumuz şey kılık değiştirmiş bir nimet" dedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow