hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    KKM'den çıkış: Yurt içi piyasalarda paranın yönü sürpriz olmadı

    KKMden çıkış: Yurt içi piyasalarda paranın yönü sürpriz olmadı
    expand

    Merkez Bankası'nın Bankalara yönelik KKM çağrısının ardından piyasalarda yönün ne olacağı tartışılıyordu. Son dönemde rallisiyle göze çarpan BİST 100 endeksi mi yoksa döviz kurları mı süreçten çekim alacaktı? Kararın ardından 2. haftaya girildi. Bu arada OVP de açıklandı. Paranın seyri yurt içi piyasalara dair ipucunu verdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Merkez Bankası 28 Ağustos'ta bankalara KKM uygulama talimatı verdi. Buna göre, Merkez Bankası, vadeli TL mevduata geçiş hedefini vadesi gelen gerçek kişi döviz dönüşüm hesapları için en az yüzde 10, TL kur korumalı mevduatlar için en az yüzde 50 olarak, geçilecek TL mevduatın vadesini ise en az 32 gün olarak belirledi.

    Böylece bankaların menkul kıymet tesisi uygulamasında yapılan değişiklik ile, vadesi gelen kur korumalı mevduat hesaplarını standart TL mevduata dönüştürme hedefi getirildi.

    Uygulama talimatıyla bankaların dönüşüm hesaplarında yüzde 95 yenileme ve TL'ye geçiş hedefine nasıl ulaşmasının beklendiği de açıklandı.

    Kur Korumalı Mevduat'ı (KKM) azaltacak düzenleme sonrası gözler yurt içi piyasalardaydı. 

    KKM'de TCMB adımları ardından düşüş hikayesi ikinci haftaya taşındı.

    Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, Kur Korumalı Mevduat büyüklüğünde Kur korumalı mevduatların toplam büyüklüğü geçen hafta 20,3 milyar TL düşüşle 3,35 trilyon TL olarak gerçekleşti. Toplam mevduatın dolar karşılığı ise 125,6 milyar dolar olarak kaydedildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    6 Eylül tarihinde gerçekleştirilen OVP sunumunda Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan açıklamalar geldi. Cumhurbaşkanı, KKM sisteminin görevini yerine getirdiğine ve kur istikrarını sağlamada önemli katkı sağladığına ilişkin açıklamalarda bulundu.

    Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK)’nın açıkladığı 6.09.2023 tarihli veriye göre Borsa İstanbul’da 6 milyon 777 bin pay senedi yatırımcısı bulunuyor. Bir önceki haftaya göre Borsa İstanbul’da yatırımcı sayısı 520 bin 190 kişi artış gösterdi. 

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow