hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Konaklamada yeni dönem başlıyor... İşte tüm detaylar

    Konaklamada yeni dönem başlıyor... İşte tüm detaylar
    expand
    KAYNAKhurriyet.com.tr

    1 Ocak 2023 tarihinden itibaren yeni bir dönemin başlaması beklenen konaklama vergisi için karar 2019'da alınmıştı ancak bugüne kadar ertelemeler neeniyle uygulamaya girmemişti. Uygulamaya göre, yılbaşından itibaren yüzde 2 olarak uygulanacağı tahmin edilen konaklama vergisi otel, motel, tatil köyü, pansiyon, apart otel gibi tesislerden alınacak. Ancak yasada ilk yıl yüzde 1 oranının uygulanması detayı söz konusu. Yine de bu istisnanın geçerli olması beklenmiyor. İşte konaklama vergisinde netleşen detaylar...

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Uygulaması daha önce ertelenen ve 2019 yılında çıkarılan konaklama vergisinin 1 Ocak 2023 yılında yüzde 2 ile devreye girmesi bekleniyor. İlk çıkarıldığı dönemde bir yıllık geçiş sürecinde konaklama vergisinin yüzde 1 olarak uygulanması daha sonra yüzde 2’lik oranın devreye girmesi öngörülmüştü. Ancak konaklama vergisi erteleme kararıyla şimdiye kadar uygulanmadı.

    TASLAK HÂLÂ ÇIKMADI

    Konaklama vergisine ilişkin yasal düzenleme 2019 yılında 7194 sayılı yasa ile yapıldı. Yasanın 9’uncu maddesine göre getirilen konaklama vergisinin oranı yüzde 2 olarak belirlendi. Aynı yasanın bir başka maddesine göre de ilk bir yıl oran yüzde 1 olarak uygulanacaktı. Konaklama vergisi şimdi yılın başında devreye girecek. Düzenlemenin ilk çıktığı halinde olduğu gibi geçiş süreci için yüzde 1’lik oranın uygulanması ise düşünülmüyor. Gelir İdaresi Başkanlığı uygulamanın nasıl olacağına ilişkin hazırladığı tebliğ taslağını 10 Ekim 2022 tarihinde görüşe açtı. Taslak hala Gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet sitesinde yer alıyor ancak Resmi Gazete’de yayımlanmadı. Edinilen bilgiye göre konaklama vergisinde yeni bir erteleme düşünülmüyor. Bu konuda Kültür ve Turizm Bakanlığı ile de görüş alışverişinde bulunulduğu ifade ediliyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    KİMLER KAPSAM DAHİLİNDE OLACAK

    Konaklama vergisi otel, motel, tatil köyü, pansiyon, apart otel, termal tesis, misafirhane, yayla evi gibi tesislerden alınacak. Konaklama tesislerinde geceleme hizmetinden bağımsız olarak sunulan sünnet, düğün, kokteyl, toplantı, kongre, sempozyum ve benzeri organizasyon hizmetleri verginin kapsamında olmayacak. Bu organizasyon hizmetlerinin konaklamayı içerecek şekilde sunulması halinde, düzenlenen faturada organizasyon hizmetinin mahiyeti ve tutarının açıkça gösterilmesi veya bu hizmet için ayrıca fatura düzenlenmesi halinde bu hizmetler üzerinden konaklama vergisi hesaplanmayacak. Vergi, sadece konaklama hizmetleri üzerinden alınacak. Tebliğ taslağına göre geceleme hizmeti alan kişinin gecelemeyi tamamlamaksızın tesisten ayrılması vergilendirmeyi etkilemeyecek. Kampinglerde, konaklayanların geceleme ihtiyaçlarını kendi imkânlarıyla karşılayıp karşılamaması veya gecelemenin, işletmeye ait olsun olmasın çadır, çadır-araba, çekme karavan, motokaravan, bungalov gibi ünitelerde yapılması, hizmetin geceleme hizmeti mahiyetini etkilemeyecek.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow