hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Birkaç günde sıfıra inmişti... ABD'den kripto para şirketine dolandırıcılık davası

    Birkaç günde sıfıra inmişti... ABDden kripto para şirketine dolandırıcılık davası
    expand

    SEC, geçen yıl Mayıs ayında birkaç gün içinde 80 dolarlardan 0'a kadar inen kripto para birimi LUNA ve bağlantılı olduğu UST'nin üretici firması Terraform ile CEO’su Do Kwon’u yatırımcıları dolandırmakla suçladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), Terraform Labs ve CEO’su Do Kwon’u milyarlarca dolarlık bir “kripto varlık menkul kıymetleri dolandırıcılığı” düzenlediklerini iddia ederek dolandırıcılıkla suçladı.

    Kwon ve Terraform’un Nisan 2018′den UST olarak da bilinen TerraUSD’nin ve 'kardeş kripto para' LUNA’nın Mayıs 2022′deki çöküşüne kadar, “birbirine bağlı bir kripto paketi” teklifi ve satışı yoluyla yatırımcılardan milyarlarca dolar toplamak için plan yaptığı iddia ediliyor.

    Mayıs ayındaki LUNA olayında, UST'nin resmi ABD doları ile 1′e 1 oranında sabitlenmesi ve yeni bir UST basmanın, fiyatı değişken olan 1 LUNA’nın “yakılmasını” veya yok edilmesini gerektirmesi, sistemin ana çatlağı oldu. Sonuç olarak LUNA’nın fiyatı istikrarsız hale geldi ve UST’yi 1 dolarlık çıpayı kırmaya zorladı, bu çaba hem UST hem de LUNA’yı sarmal bir hale getirdi.

    Kwon ve Terraform aleyhindeki şikayet, Manhattan’daki New York’un Güney Bölgesi federal mahkemesinde yapıldı. Davalılar hem Menkul Kıymetler hem de Borsa Yasalarının kayıt ve dolandırıcılıkla mücadele hükümlerini ihlal etmekle suçlandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    SEC, Mayıs 2021′de Terra’nın 1 doların altına düştüğünü ve buna karşılık olarak Kwon’un “algoritmik” durumu geri yüklemek için büyük miktarlarda UST satın alan isimsiz bir üçüncü tarafla komplo kurduğunu iddia ediyor.

    Kwon’un şu anda nerede olduğu bilinmiyor, ancak Güney Kore istihbaratına göre Terra’nın kurucu ortağının yakın zamanda Sırbistan’da olduğuna inanılıyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow