hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Bloomberg'den Bitcoin analizi: Şimdi alım zamanı mı? İşte çarpıcı yanıt...

    Bloombergden Bitcoin analizi: Şimdi alım zamanı mı İşte çarpıcı yanıt...
    expand

    Bitcoin, 41.924 dolara kadar yükseldi ve uzun zamandır görülmeyen bir performansla güne devam ediyor. Son 24 saatteki yükseliş oranını yüzde 5'in üzerinde tutan kripto, son 4 haftada Bitcoin yüzde 20,90, son 12 ayda fiyatı yüzde 147,06 oranında değer kazandı. Bitcoin'deki dikkat çekici yükselişe ilişkin Bloomberg bir analiz yayımladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bitcoin son bir yılda yüzde 140'tan fazla artış göstererek hisse senetleri ve altın gibi diğer yatırımları geride bıraktı. Blomberg, "Bitcoin almalı mısınız?" sorusuna yanıt aradı. İşte lider kripto para, 40.000 dolara ulaştıktan sonra bilmeniz gereken her şey...

    Bloomberg, analizinde "Önümüzdeki günlerde daha fazla kazanç için iyimserlik yüksek." dedi.

    Bitcoin'in gösterdiği mükemmel performans, token için çalkantılı bir dönemin ardından geldi. Geçen yıl kripto para birimlerinde yaşanan çöküşün ardından FTX'in kurucusu Sam Bankman-Fried dolandırıcılık suçundan hapse girerken, en büyük borsa Binance ve kurucusu Changpeng Zhao kısa süre önce ABD'nin kara para aklamayı önleme ve yaptırım ihlalleri suçlarını kabul etti ve sırasıyla 4,3 milyar dolar ve 50 milyon dolar para cezasına çarptırıldı.

    Peki bu olayın ardından Bitcoin'in hızla 40.000 dolar seviyesine geri dönmesi sektörün olgunlaştığının ve yeni bir boğa koşusunun başladığının bir işareti mi yoksa token tekrar raydan mı çıkacak?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    BİTCOİN NEDEN SON 19 AYIN EN YÜKSEK SEVİYESİ OLAN 41.000 DOLARA ULAŞTI?

    Bloomberg, Bitcoin'in Fed'in faiz oranlarını düşüreceği beklentisi ve borsa yatırım fonlarından daha fazla talep geleceği umuduyla toparlandığını bildirdi. Bitcoin en son geçen yıl Nisan ayında -TerraUSD stablecoin çöküşünden önce- bu seviyedeydi. 

    Analize göre, sektör, ilk ABD spot Bitcoin ETF'lerini piyasaya sürmek için BlackRock Inc. gibi şirketlerin başvurularının sonucunu bekliyor.

    Bloomberg Intelligence, bu tür fonların Ocak ayına kadar düzenleyici onayı almasını bekliyor.  

    SPOT BİTCOİN ETF'Sİ NEDİR?

    Bloomberg bu konuyu "Diğer ETF'lere çok benzer, ancak doğrudan Bitcoin'e yatırım yapar. Bu, bugüne kadar varlığın spot piyasası yerine Bitcoin vadeli işlemlerine yatırım yapan ETF'ler sunan ABD için bir ilk olacak." ifadeleriyle yanıtladı.

    Ajansa göre bu da yatırımcıların token'ın mevcut piyasa fiyatına doğrudan maruz kalacağı anlamına geliyor.

    2024 İÇİN KOLLAR SIVANDI

    Öte yandan fiyatı yönlendiren bir başka faktör daha var: Önümüzdeki yıl gerçekleşmesi beklenen Bitcoin yarılanması. Peki Bitcoin yarılanması nedir?

    Yarılanma, Bitcoin madencilerinin çalışmaları karşılığında ödül olarak aldıkları token miktarının yarıya indirilmesidir. Bu olay her dört yılda bir gerçekleşir ve Bitcoin arzını 21 milyon token ile sınırlama sürecinin bir parçasıdır. Coin, son üç yarılanmanın her birinden sonra rekor kırdı. 

    BİTCOİN FİYATI İÇİN GÖRÜNÜM NASIL?

    Bloomberg, Bitcoin'in arkasında şu anda güçlü bir rüzgar olduğunu belirtti. Analizde "İyimserler, sektörün olgunlaştığına ve dijital varlıklar için daha geniş bir yatırımcı tabanı potansiyeli olduğuna dair bir işaret olarak şüpheli uygulamaları ve ETF uygulamalarının telaşını engelleme çabasına işaret ediyor." denilirken bir de uyarıda bulunuldu: 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Ancak faiz oranı bahislerindeki bir sıfırlanma ya da planlanan ETF'ler için beklenmedik aksaklıklar Bitcoin'i raydan çıkarabilir. Haftalık göreceli güç endeksi gibi bazı teknik grafik formasyonları "aşırı alım" koşullarına işaret ediyor."

     UZMANLAR NE DİYOR?

    Galaxy Digital Holdings Ltd'nin kurucusu ve icra kurulu başkanı Michael Novogratz, Bitcoin'in bundan bir yıl sonra eski zirvesine ulaşmaya hazır olduğunu öngörüyor. Bitcoin geçen yıl yüzde 64 gerilemeden önce Kasım 2021'de neredeyse 69.000 dolara ulaşmıştı.

    Novogratz, Bitcoin ETF'si işlem görmeye başladığında, daha fazla olmasa da ilk yıl içinde ETF alanına milyarlarca dolar akması gerektiğini söyledi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow