hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Macaristan ile Rusya arasında yeni doğal gaz anlaşması

    Macaristan ile Rusya arasında yeni doğal gaz anlaşması
    expand

    AB devleti Macaristan Rusya ile ek gaz tedariki konusunda yeni bir enerji anlaşması yaptı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Macaristan Dışişleri Bakanı Peter Szijjarto Salı günü Moskova'ya yaptığı ziyarette, Macaristan'ın Rus enerji şirketi Gazprom ile uzun vadeli sözleşmelerde öngörülenin üzerinde olası gaz arzı konusunda anlaşmaya vardığını söyledi.

    Duyuru, Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak ve Rus nükleer enerji devi Rosatom'un CEO'su Aleksey Likhachev ile yapılan görüşme sonrasında geldi.

    Szijjarto "Kışa hazırlık sürecinde bir ihtiyaç ortaya çıkarsa esas olarak Türk Akımı boru hattı yoluyla uzun vadeli sözleşmelerde belirtilen miktarın üzerinde tedarik hacimleri satın alma olasılığı konusunda Gazprom ile anlaşmayı başardık." dedi.

    Taraflar ayrıca Macaristan'ın Paks nükleer santralinin Rosatom tarafından devam eden genişletilmesinin olası bir ivmesini de görüştüler. İki ülkenin nükleer iş birliği, bazı AB üye devletlerinin tepkisine yol açtı.

    Yaklaşık yüzde 85 ​​oranında Rus gazına bağımlı olan Macaristan, AB'yi Moskova'ya yönelik yaptırım politikası nedeniyle defalarca eleştirdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Budapeşte, Rusya'nın gaz ithalatına kısıtlama getirme çağrılarına şiddetle karşı çıktı ve ayrıca Rusya'nın nükleer enerji endüstrisine yönelik herhangi bir kısıtlamaya karşı çıkma sözü verdi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow