hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Merkez Bankası yıl sonu enflasyon tahmini yüzde kaç oldu?

    Merkez Bankası yıl sonu enflasyon tahmini yüzde kaç oldu
    expand

    Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu Enflasyon Raporu sunumunda yenilenen 2022 enflasyon beklentisini paylaştı. Peki, Merkez Bankası enflasyon tahmini ne oldu? Emekli, memur zammı ne kadar olacak? İşte bilgiler…

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Emekli ve memur maaşları için belirleyici olacak Ekim enflasyon verisi 1 hafta sonra açıklanacak. Enflasyon rakamları öncesinde Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu'nun 2022 yılının 4. Enflasyon Raporu sunumunda açıkladığı rakamlara göre; beklenen enflasyon hesabıyla emekli ve memur ocak zam oranı netleşmeye başladı. Yaklaşık 20 milyon kişinin yeni maaşları 2022 yılı enflasyon oranı sonrası netleşecek. Ocak 2023 emekli zammı ve memur zammı 6 aylık enflasyon rakamları sonrası belirlenecek.

    MERKEZ BANKASI YIL SONU ENFLASYON TAHMİNİ NE?

    Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu 2022 4. Enflasyon Raporu sunumunu gerçekleştirdi. Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu, yıl sonuna ilişkin enflasyon tahmininin yüzde 60.4’ten yüzde 65.2’ye çıkarıldığını söyledi.

    Enflasyonu düşürmede kendilerini çok başarılı sayamayacaklarını dile getiren Kavcıoğlu, “Enflasyonun aşağı getirilmesinde alınan kararlar ve uyguladığımız politikalar inşallah bizi başarılı kılacak. Vatandaşımızın sıkıntılarını çok yakından takip edip hissediyoruz” dedi.

    Kavcıoğlu yılın son enflasyon raporunu açıklamak için düzenlediği basın toplantısında enflasyona ilişkin tahminlerinde gıda fiyatlarının, yıl sonuna doğru düşüşe geçerek 2022 yılında yüzde 75, 2023 yılında ise yüzde 22 oranında artacağını varsaydıklarını söyledi. Merkez Bankası bir önceki enflasyon raporu döneminde gıda fiyatlarını 2022 için yüzde 71.3, 2023 için de yüzde 25.7 olarak tahmin etmişti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kavcıoğlu, 2022 yıl sonu enflasyon tahminini 4.8 puanlık güncellemeyle yüzde 60.4’ten yüzde 65.2’ye, 2023 yıl sonu tahminini ise 3.1 puanlık bir güncelleme ile yüzde 19.2’den yüzde 22.3’e güncellediklerini, 2024 yıl sonu tahmininin de yüzde 8.8 olduğunu kaydetti. 2022 yılı ortalama petrol fiyatlarına yönelik tahmin de 99.6 dolardan 100.5 dolara yükseltildi.

     ENFLASYON RAKAMLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

    Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 3 Kasım Perşembe günü Ekim enflasyon oranını açıklayacak. 

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow