hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Nakliye devleri füze saldırısından sonra gemileri Kızıldeniz'den uzaklaştırdı

    Nakliye devleri füze saldırısından sonra gemileri Kızıldenizden uzaklaştırdı
    expand

    Singapur bayraklı bir konteyner gemisi Maersk Hangzhou'nun, cumartesi günü Husiler tarafından atılan mermiyle vurulmasının ardından Maersk Kızıldeniz rotasını askıya almıştı. Karara diğer küresel nakliye devleri de uyum gösterdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Konteyner gemisinin Yemen'den atılan bir Husi füzesi tarafından vurulmasından bir gün sonra, ilk olarak tüm geçişleri 48 saat süreyle daha sonra "bir sonraki emre kadar" durduran Maersk'in ardından diğer nakliye devleri de benzer kararlar aldı.

    Hapag-Lloyd, seyahat duraklamasını en az bir hafta daha uzatacağını söyledi.

    Evergreen Line ve MSC Mediterranean Shipping Company'nin de aralarında bulunduğu diğer denizcilik şirketleri de Husi saldırıları nedeniyle Kızıldeniz üzerinden kargo taşımayı durdurdu.

    Su yolu, Asya ile Avrupa'yı birbirine bağlayan önemli bir rota olduğundan ve küresel ticaretin yaklaşık yüzde 12'sini kolaylaştırdığından, uzmanlar, geçiş yoluyla nakliyenin durdurulmasının halihazırda küresel tedarik zincirlerini aksattığını, navlun maliyetlerini artırdığını ve teslimat sürelerini uzattığını bildiriyor.

    Kızıldeniz bölgesindeki gemilere yönelik saldırılar, İsrail ile Filistinli silahlı grup Hamas arasında Gazze'de tırmanan çatışmaların ardından Hamas'a destek gösterisinde bulunduklarını iddia eden Yemen merkezli Husi isyancılar tarafından gerçekleştiriliyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow