hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ne beyaz yaka ne mavi yaka! Sektör yeşil yakalı personel bulamıyor!

    Ne beyaz yaka ne mavi yaka Sektör yeşil yakalı personel bulamıyor
    expand

    Dikkatler beyaz yaka ve mavi yaka olarak adlandırılan iki farklı çalışan sınıfının üzerindeyken piyasada ‘yeşil yakalı’ eleman arayışı başladı. Sektör personel bulamıyor. İklim değişikliğiyle mücadele nedeniyle şirketler yeşil teknolojilere yatırım peşinde.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yeşil yatırım 2022’de dünyada 1,1 trilyon dolarla rekor kırdı. Türkiye’nin elektik üretiminde yenilenebilir enerjinin payı geçen yıl yüzde 50’yi aştı. Çevreyle ilgili sektörlerde çalışan eğitimli, tecrübeli personel için “yeşil yakalı” deniliyor. Dünya Ekonomik Forumu da yeşil yakalıların önemini vurguluyor. Ancak sanayi, yeşil yakalı eleman bulmakta zorlanıyor. Sanayicilerin % 74’ü yeşil yeteneklerin peşinde koşuyor.

    HANGİ MESLEKLER?

    Yeşil yakalılar arasında atık yönetimi, geri dönüşüm gibi çevre alanında çalışanlar, yeşil bina mimarları, güneş ve rüzgâr enerjisi mühendis ve kurulumcuları, organik çiftçiler, çevre avukatları, ekoloji eğitmenleri ve sürdürülebilirlik danışmanları gibi meslekler yer alıyor.

    ‘LİSANSA DAHİL EDİLMELİ’

    Yenilenebilir enerji sektöründe eleman açığı olduğunu belirten Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği Genel Sekreteri Hakan Erkan şunları söyledi: “Sanayi, nitelikli eleman bulmakta zorlanıyor. Yenilenebilir enerji teknolojileri lisans müfredatına dahil edilmeli. Meslek liseleri artmalı. Artık tüm işletmeler, üretim maliyetini düşürmek için enerjisini güneş veya rüzgârdan alma peşinde. Bir de Avrupa’ya ihracat yapıyorsa, sınırda karbon uygulaması nedeniyle bunu yapmak zorunda. Bunun için ya çatısına güneş panelleri yerleştirip ihtiyacını karşılıyor ya da bir araziye güneş santrali kurup ihtiyaç fazlasını satıyor. Burayı işletmek, bakımını yapmak için de yeşil yakalı çalışana ihtiyaç var.”

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kaynak: Milliyet.com.tr / Ceyda Ulukaya

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow