hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Petrol fiyatları soğumuyor: ABD'nin saldırıları sonrası tansiyon yüksek

    Petrol fiyatları soğumuyor: ABDnin saldırıları sonrası tansiyon yüksek
    expand

    Petrol vadeli işlemlerinin, Orta Doğu'da daha geniş bir çatışmaya ilişkin endişelerin azalmasıyla bu hafta değer kaybetmesi beklenirken ABD'nin Suriye'de İran hedeflerini vurması sonucu fiyatlar bir kez daha yükseldi. Brent varil başına 89 doların üzerine çıktı, ABD ham petrolü 85 dolar seviyesinde.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Pentagon Perşembe günü yaptığı açıklamada, Suriye'nin doğusunda İran Devrim Muhafızları ve desteklediği gruplar tarafından kullanılan iki tesisin vurulduğunu açıkladı. ABD, hamlenin, Irak ve Suriye'deki ABD birliklerine yönelik son saldırılara bir yanıt olduğunu söyledi.

    İsrail-Hamas çatışmasının Orta Doğu'nun geneline yayılacağı endişelerini artıran gelişme sonrasında Aralık vadeli Brent ham petrolünün varil fiyatı 1,22 dolar, yüzde 1,39 artarak 89,15 dolara yükseldi. Aralık vadeli Batı Teksas petrolünün varil fiyatı 1,08 dolar, yüzde 1,3 artışla varil başına 84,29 dolara yükseldi.

    TALEP AZALMASI BEKLENTİLERİ

    Dünyanın en büyük petrol tüketicisi ABD'de talebin zayıfladığına dair işaretler de fiyatlar üzerinde baskı yaratırken Analistler, İsrail güçlerinin Gazze'ye yönelik beklenen kara saldırısını geciktirmek için devam eden diplomatik çabalara dikkat çekti.

    EIA verileri, hem motor benzini hem de damıtılmış yakıtlar için tedarik edilen ürünün geçen hafta önemli ölçüde düştüğünü, rafineri ham petrol işlemlerinin ve kullanım oranlarının da düştüğünü göstermişti. Raporda ayrıca ABD ham stoklarının geçtiğimiz hafta 1,371 milyon varil arttığı ve 0,239 milyon varillik artış tahminlerini aştığı belirtilmişti. Üstelik beklenenden güçlü gelen ABD ekonomik verileri, Federal Merkez'in daha uzun süre yüksek faiz oranları yolunda kalacağını öne sürerek talep görünümünü baskıladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Goldman Sachs analistleri 2024 ilk çeyrek Brent ham petrol fiyatı tahminlerini varil başına 95 dolarda tuttu ancak İran'ın ihracatındaki düşüşün temel fiyatların yüzde 5 artmasına neden olabileceğine dikkat çekti.

    PİYASA DİKEN ÜSTÜNDE

    Öte yandan RBC Capital Markets'ın küresel emtia stratejisi başkanı Helima Croft, İran'ın Filistinli militan grup Hamas'a destek verdiği iddiası nedeniyle Washington'un muhtemelen Tahran'a yönelik ham petrol yaptırımlarını sıkılaştıracağını söyledi. Croft, ABD'nin dünkü İran tesislerini hedef alan hamlesi öncesi yaptığı değerlendirmede "ABD İran ham petrolünü hedef alabilir" demişti.

    Çarşamba günü CNBC'ye konuşan Croft, Batı ve Biden yönetiminin "en azından" İran'ın enerji ihracatını misilleme amaçlı bir önlem olarak kısıtlamayı düşüneceğini öne sürdü.

    ABD SENATOSUNDA KIŞKIRTICI ÇAĞRILAR

    Croft'un yorumları, ABD Senatörü Lindsey Graham'ın Tahran'ı, Orta Doğu'daki herhangi bir gerilime tepki olarak Amerikan ordusunun petrol endüstrisini hedef alabileceği konusunda uyardığı sırada geldi. Milletvekili, Tahran destekli Lübnanlı Şii grup Hizbullah'ın İsrail ile Hamas arasındaki çatışmaya katılabileceği yönündeki endişeleri dile getirerek bu yönde bir karar sunacağını söyledi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow