hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Dolar sert yükseldi, faizler de yönünü yukarı çevirdi

    Dolar sert yükseldi, faizler de yönünü yukarı çevirdi
    expand

    Güçlü ABD verileri ve artan jeopolitik risklerle gelişmekte olan piyasalardan çıkışların yanı sıra Moody's'in Cuma günkü kredi notu değerlendirmesinde olumsuz açıklamalar yapacağı endişeleri ile dolar/TL'de dün başlayan yükseliş, bugün NATO'nun Rusya ile ilgili açıklamalarının ardından hızlandı. Kur 2.17'yi aşarak 31 Mart'tan bu yana en yüksek seviyeye geldi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Moody's endişeleri ve jeopolitik risklerin yanı sıra enflasyon beklentilerindeki bozulmanın da etkisiyle gün içinde tahvil faizleri de yükselirken, iki yıllık gösterge tahvil faizi bir ara 10 yıllık tahvil faizini geçti.

    NATO, Rusya'nın Ukrayna'nın doğusu ile olan sınıra yaklaşık 20,000 asker konuşlandırdığını ve insani yardım veya barışgücü birliği göndermeyi gerekçe göstererek Ukrayna'ya asker yollayabileceğini açıkladı.

    Dolar 1, 6 ve 12 ay sonra ne olur?

    Bu açıklamanın ardından, gelişmekte olan ülkelerden çıkışlar hızlanırken, Moody's endişelerinin de etkisiyle TL en çok değer kaybeden para birimi oldu. Ancak öğleden sonra TL, dolar karşısında 2.16'nın altına gerileyerek kayıplarının bir kısmını geri aldı.

    Bir bankanın döviz işlemcisi, "Gün içinde NATO'dan gelen açıklamalar risk iştahının iyice azalmasına neden oldu. En fazla TL'de olmak üzere bütün gelişmekte olan piyasa para birimlerinde değer kaybı gördük. Ancak öğleden sonra yeni haber gelmemesi ve biraz da kâr realizasyonlarının etkisiyle kur gevşedi. Başta TL olmak üzere bugün Hindistan rupisi, Rus rublesi ve Polonya zlotisi en çok değer kaybeden para birimleri oldu" dedi.

    Dün gelişmekte olan piyasalardan çıkışların yanı sıra üst düzey iki AKP'li yetkilinin Cuma günü Türkiye ile ilgili değerlendirmesini açıklayacak olan kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'den olumsuz bir açıklama gelebileceğine işaret etmeleri para ve sermaye piyasalarında satışlara neden oldu.

    Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi dün akşam saatlerinde yaptığı ikinci bir açıklama ile Moody's'den beklentilerinin "pozitif değil negatif" olduğu açıklamasının not indirimi anlamını taşımadığını, aksine Türkiye'nin kredi notunda bir indirim beklemediklerini söyledi.

    Öte yandan Moody's dün akşam piyasalar kapandıktan sonra Reuters'a yaptığı açıklamada, "Moody's olası rating adımları konusunda yorum yapmamaktadır. Bir rating adımı açıklanacaksa bu, düzenleyici yükümlülüklere uygun olarak yapılacaktır. Moody's ülke kredi notu açıklama takvimi sadece kredi notu hakkında atılacak olası adımların tarihleri konusunda fikir verebilir" dedi.

    Başbakan Yardımcısı Ali Babacan da bugün yaptığı açıklamada, "Moody's'in Cuma günü yapacağı açıklama ile ilgili Hazine'ye şu ana kadar herhangi bir sinyal gelmiş değil" dedi.

    Türkiye piyasalarının bayram tatili nedeniyle kapalı olduğu günlerde açıklanan ABD Merkez Bankası'nın (Fed) beklenen faiz artışını öne çekebileceğine işaret eden güçlü ABD verileri ile TL'de başlayan değer kaybı, jeopolitik risklerle hızlanırken, TL bayram tatili sonrası dolar karşısında 2.09'lu seviyelerden 2.17'li seviyelere yükselerek yaklaşık yüzde 3.7 değer kaybetti.

    Dün güne 2.13 seviyesinin altında başlayan ve saat 1748'de 2.1431/2.1440 seviyesinde olan dolar/TL, bu sabah 2.1580 seviyelerindeydi. Dolar/TL son gelişmelerin ardından 31 Mart'tan bu yana en yüksek olan 2.1755'e kadar yükselirken, saat 1647'de 2.1591/2.1598 seviyesinde.

    Bugün 2.5382'ye kadar yükselen sepet bazında TL ise aynı saatte 2.5202 seviyesinde.

    Tahvil-bono piyasasında da bugün yukarı yönlü bir hareket görüldü.

    Bir bankanın tahvil-bono işlemcisi, "TCMB'den bir kez daha 25 baz puanlık indirim beklentisi vardı. Ancak son açıklanan enflasyon rakamı beklentilerin üzerinde gelince indirimin de yapılmayabileceği düşünülmeye başlandı. TCMB'nin hep enflasyonun düşeceğine işaret etmesine rağmen son veri biraz da güven kaybına neden oldu. Kısa vadede de yatırımcılar enflasyona karşı reel getiri istediğinden faizler de yükseldi. Kısa vadeli faizleri TCMB'nin fonlaması ve enflasyon beklentileri, uzun vadelileri ise makro beklentiler ile değerlendirmek lazım" dedi.

    Dün spot kapanışta son işlemde yüzde 9.08, valörde yüzde 9.29 seviyesinde olan 13 Temmuz 2016 itfalı iki yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi bu sabah yüzde 9.32'den açıldıktan sonra yüzde 9.68'e kadar yükseldi.

    İki yıllık tahvil spot kapanışta son işlemde yüzde 9.56, valörde saat 1647'de yüzde 9.51 seviyesindeydi.

    Dün valörde son işlemde yüzde 9.40 seviyesinde olan 24 Temmuz 2024 itfalı yeni 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi bu sabah yüzde 9.43'ten açıldıktan sonra yüzde 9.61'e kadar yükseldi.

    Gösterge 10 yıllık tahvil spot kapanışta son işlemde yüzde 9.60, valörde saat 1647'de yüzde 9.58 seviyesindeydi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow