hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Teknolojik yetersizlik Irak borsasını korudu

    Teknolojik yetersizlik Irak borsasını korudu
    expand

    Dünya borsaları tepetaklak ama Irak borsası küresel krizden hiç etkilenmedi. Artan güvenlik ve ani tepkiler gösterme kapasitesinden uzak ekonomik sistemi Irak'ı çalkantıdan korudu. Borsada endeksler eylülden bu yana yüzde 40 değer kazandı.

    Geçen hafta büyük düşüşler yaşayan dünya borsalarında endişe ve panik hakimken Irak borsasında ise sükunet hakimdi.

    Irak'ı böylesine rahat kılan ani tepkiler gösterme kapasitesinden uzak ekonomik sistemi.

    Hala en eski yöntemlerden yararlandıklarını söyleyen Irak Borsası Başkanı Taha Abdül-Selam, "Beyaz tahta kullanıyoruz. Tahtada her şirketin arz ve talebini gösteren iki bölüm olduğu için iki saat içinde çok fazla işlem yapılamıyor" dedi.

    ABD ve Avrupa borsalarının tarihi düşüşler yaşadığı dönemde Irak borsası küresel krizden etkilenmedi. Irak borsasında endeksler eylül ayından bu yana yüzde 40 arttı.

    Bunda teknolojik yetersizlik kadar ülkede güvenlik koşullarının iyileşmesi de belirleyici oldu.

    "2008'de daha iyi durumdayız" diyen Abdül-Selam, "Güvenlik daha iyi durumda olduğu için kaçan sermayeyi geri dönmeye iknaya çalışıyoruz. Piyasalarda da elektronik sisteme geçeceğiz" diye konuştu.

    2004 Haziran ayında açılan Irak borsası haftanın sadece üç günü ikişer saat işlem yapıyor. Çoğu yerel 95 firmanın bulunduğu borsanın günlük işlem hacmi 1 - 2 milyon dolar arasında değişiyor.

    Ağustos 2007'den bu yana yabancı yatırımcıya da açık. Irak ekonomisi uluslararası yatırımcıdan çok Amerikan fonlarına dayanıyor.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow