hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Turkcell hisseleri yüzde 3'ün üzerinde

    Turkcell hisseleri yüzde 3ün üzerinde
    expand

    Turkcell'in ana hissedarlarından Çukurova Holding'in varlıkları üzerindeki dondurma kararını kaldıran mahkeme kararı holdingin Turkcell'deki paylarını geri alma yolunu açarken, hissedar davalarının sona ermesiyle temettü dağıtımının gerçekleşebileceğine ilişkin beklentiler hisseyi yüzde 3'ün üzerinde yükseltti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    New York'taki temyiz mahkemesi Cuma günü, Turkcell'in ana hissedarları Çukurova Holding'le TeliaSonera arasındaki davada, Çukurova'nın varlıkları üzerindeki dondurma kararını kaldırırken, Çukurova'nın diğer hissedar Altimo'ya gereken ödemeyi yaparak Turkcell'deki paylarını geri almasının önünü açtı.

    BIST'te en çok işlem gören Turkcell hisseleri 12.05 liradan açılış yapmasının ardından en yüksek 12.30 liraya kadar yükseldi. TSİ 1030'da hisseler yüzde 3.39 primle 12.20 lira seviyesinde.

    Hissedar davaları nedeniyle Turkcell, genel kurul toplantılarını gerçekleştiremezken, yönetim kurulu yapısı üzerinde uzlaşamıyor ve son dört yıla ilişkin temettülerini de dağıtabilmiş değil. Bu durum, hisseler üzerinde uzun süredir baskı oluşturuyor.

    Turkcell'in hissedarlarından Rus Altimo ve Çukurova Holding arasında şirketin kontrol hisselerine ilişkin davayı gören İngiltere Yüksek Mahkemesi (Privy Council), Çukurova'nın Altimo'ya yapacağı ödeme konusunda verilecek 60 günlük süreyi başlatmak için New York Temyiz Mahkemesi'nin kararını bekliyordu.

    İki ortak arasında uzun yıllardır devam eden hisse sahipliğine ilişkin dava sürecinde Privy Council, 9 Temmuz 2013 tarihinde Çukurova'nın 60 gün içinde Altimo'ya 1.57 milyar dolar ödeyerek, Turkcell'deki kontrol paylarını geri alabileceğine karar vermişti.

    Analistler, gelişmeyi dört yıldır dağıtılamayan temettülerin ödenebilmesi kolaylaştırabilecek bir gelişme olarak değerlendirirken, bu beklentinin hisseyi yükselttiğini kaydediyor.

    Kararı temettü dağıtımı açısından "olumlu" olarak değerlendiren Yapı Kredi Yatırım, "Böylelikle Çukurova Holding'in boşa çıkacak olan Turkcell hisseleri karşılığında kredi alıp Altimo'ya ödemesi gereken 1.6 milyar doları ödeyip hisselerini geri alabileceğini düşünüyoruz" dedi.

    Yapı Kredi Yatırım, bu ödemenin 29 Mayıs'taki Turkcell genel kurulundan önce gerçekleşmesi durumunda temettü kararı alınabileceğini, yetişmezse yılın ikinci yarısında şirketin temettü ödemesinin beklenebileceğini öngördü. Yapı Kredi Yatırım'ın temettü beklentisi hisse başına 1.31 lira ile yüzde 11 temettü verimine karşılık geliyor.

    Gelişmeyi Turkcell'in ana hissedarları arasında uzun süren davalar açısından önemli bir kilometre taşı olarak gören Oyak Yatırım, "Şimdi Çukurova'nın dolaylı olarak yüzde 13.8'e karşılık gelen bu hisseleri geri almak için gereken finansmanı sağlaması beklenecek. Bunun bir miktar zaman alacağını düşünmemize karşın, karar Çukurova'nın da gereken finansman için kısmen kullanabileceği, son dört yıla ilişkin temettülerin dağıtılmasının yolunu açabilir" dedi.

    Buna karşın risklere de dikkat çeken Oyak Yatırım notunda, "Gelecek dönemde yönetim kurulunda daha iyi bir işbirliği beklemek ise iyimserlik olacaktır. Sonera, Çukurova'ya yönelik 932 milyon dolarlık tazminatı almak için farklı yargı yollarını deneyecektir. Bu bağlamda Sonera-Alfa birlikteliği yönetimin işlevselliğini engelleyebilecektir" denildi.

    Turkcell'de TeliaSonera'nın dolaylı olarak yaklaşık yüzde 37, Altimo'nun ise yüzde 13.22 hissesi bulunuyor. Daha önce Çukurova Holding'e ait olan ve karmaşık hissedarlık yapısı üzerinden Turkcell'in kontrolünü sağlayan ve yüzde 13.81'e karşılık gelen hisseler dava konusu olmuştu.

    "Tıkanıklığı çözecek bir adım olmasını umuyoruz"

    Bu arada TeliaSonera'nın Dış İlişkilerden Sorumlu Yöneticisi Salomon Bekele, Reuters'ın konuya ilişkin sorularını yanıtladı.

    Bekele, "TeliaSonera, ABD Temyiz Mahkemesi'nin karara varmış olmasını olumlu karşılıyor. Bu kararın, Turkcell'deki mevcut tıkanıklığı çözecek bir adım olmasını umuyoruz. En büyük önceliğimiz Turkcell'de kurumsal yönetişimin hayata geçmesidir. Bu, ana hissedarların yönetim kurulunda temsili, genel kurulun toplanması ve temettülerin dağıtılması anlamına geliyor" dedi.

    İskandinav telekom şirketi TeliaSonera 2013 yılında uluslararası tahkim sonucunu gerekçe göstererek, Çukurova'nın TeliaSonera'ya 932 milyon dolar ödeyene kadar grubun varlıkları üzerinde ihtiyati tedbir uygulanması yönünde ABD Bölge Mahkemesi Yargıcı Denise Cote'dan karar aldırmıştı.

    New York temyiz mahkemesi Cuma günkü kararıyla varlıkların üzerindeki dondurma kararını kaldırmış oldu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow