hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Piyasalarda kritik iki gün! Gözler ABD'nin üzerinde

    Piyasalarda kritik iki gün Gözler ABDnin üzerinde
    expand

    Finansal piyasalar Orta Doğu'da İsrail-Hamas çatışmalarına kilitlenmişken bir yandan da rutin veri akışı devam ediyor. Bu haftanın kritik önemdeki maddeleri için geri sayım başladı. ABD'de Fed, son toplantısına ait tutanakları bu akşam dünya kamuoyuyla paylaşacak. Banka, geçen ay, bu yıl içinde bir faiz artışı daha olacağının sinyalini vermişti. Yarın ise ülkede enflasyon rakamları açıklanacak. Peki beklentiler ne yönde?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Piyasalar iki önemli veriye dikkat kesildi. Dolar, Fed toplantı tutanakları ve ABD enflasyon testi öncesinde gücünü kaybediyor.

    Dolar, Fed’in güvercin yorumlarının baskıladığı ABD Hazine tahvil getirilerindeki düşüşün ardından sert bir düşüş yaşadı. Para birimi, İsral-Hamas arasında gerilen hatlar ile hafta başında kritik yükseliş kaydetmişti.

    Yorumlar, dolar endeksinin de etkisiyle, önceki seansta doların bir dizi para birimi karşısında iki haftanın en düşük seviyesine gerilemesine neden oldu.

    Şimdi odak noktası, Fed’in günün ilerleyen saatlerde gerçekleştireceği Eylül ayı politika toplantısının tutanaklarına çevrildi; bu tutanaklar, faiz oranı görünümüne ilişkin daha fazla ipucu sunabilir. ABD enflasyon verileri ise yarın açıklanacak.

    Macquarie’nin küresel döviz ve faiz oranları stratejisti Thierry Wizman, “Fed daha fazla faiz artırımından uzaklaşıyor ve onun sıkılaştırma eğilimi de Aralık ayına kadar düşebilir” dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Commonwealth’ten döviz stratejisti Carol Kong, “Piyasaların özellikle Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) son nokta grafiğindeki 25 baz puanlık ekstra artış tahminini takip edip etmeyeceğiyle ilgileneceğini düşünüyorum” dedi.

    ABD Hazine tahvili getirileri de Fed’in güvercin yorumlarının ardından benzer şekilde düşük seyrederken, tipik olarak kısa vadeli faiz beklentilerini yansıtan iki yıllık getiri Salı günü yüzde 4,9260 ile bir ayın en düşük seviyesine ulaştı. En son yüzde 4,9675 seviyesindeydi.

    Gösterge 10 yıllık getiri yüzde 4,6468 seviyesinde gerçekleşti.

    ENFLASYON YAVAŞLADI

    ABD'de yıllık enflasyon oranı, Temmuz'daki yüzde 3,2 seviyesinden, yüzde 3,6 olan piyasa tahminlerinin üzerinde, üst üste ikinci ayda da yükselerek yüzde 3,7'ye geldi.

    Petrol fiyatlarının son iki ayda yükselişe geçmesi, geçen yılki baz etkilerinin de etkisiyle enflasyonun yükselmesine neden oldu.

    Piyasalar petrol fiyatlarını ateşleyen Hamas-İsrail geriliminin Orta Doğu'da yayılma endişelerini takip ederken yarınki açıklama kritik önemde olacak.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow