hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Refah payı ve seyyanen zam nedir? Refah payı ve seyyanen zam ne demek?

    Refah payı ve seyyanen zam nedir Refah payı ve seyyanen zam ne demek
    expand

    Emeklilere, memurlara ve diğer çalışanlara da ödenebilen seyyanen zam son dönemde tercih edilmeye başlanmasıyla birlikte yeniden gündem olmuştu. Peki, emekliler ve memurlar için artışta da ön görülen refah payı nedir? Seyyanen zam ve refah payı ne demek?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Emekli ve memur zammı sürecinde refah payı ve seyyanen zam bir kez daha gündem olmuştu. Peki, bu kelimeler ne anlama geliyor?

    REFAH PAYI NEDİR, NE DEMEK?

    Refah payı kısaca çalışanın ya da emeklinin alım gücünü koruyabilmesi adına enflasyon oranının üzerine ek olarak gerçekleştirilen maaş artışına deniliyor. Örnek olarak enflasyon yüzde 40’ken çalışanın ya da emeklinin alım gücünü korumak adına enflasyon oranına ek olarak yüzde 10 artış yapılıyor, böylelikle çalışan ya da emekli enflasyon oranının üzerinde bir zam almış oluyor, dolayısıyla refahını yani alım gücünü korumuş oluyor.

    SEYYANEN ZAM NEDİR, NE DEMEK?

    Seyyanen zam oransal olarak değil fiyat olarak artışın gerçekleştiği duruma deniyor. Bir çalışana yüzde 20 zam verildiğinde bu 20 bin lira alan kişide 4 bin lira yaparken 30 bin lira alan kişide 6 bin lira yapıyor. Ancak seyyanen zamda böyle bir durum bulunmuyor. Seyyanen zamda TL olarak herkes aynı zammı alıyor. Yani 5 bin TL seyyanen zam kararı verilmesi durumunda 20 bin lira alanın maaşı 25 bin, 30 bin lira alanın 35 bin oluyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow