hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    S&P'den İsrail'e kredi notu uyarısı: Savaş yayılırsa...

    S&Pden İsraile kredi notu uyarısı: Savaş yayılırsa...
    expand

    İsrail'in kredi notu tehdit altında. S&P, savaşın Gazze'nin ötesine yayılması halinde ülkenin notunun düşürülebileceği konusunda uyardı. Kredi derecelendirme kuruluşu ülkenin kredi görünümünü de 'durağan'dan 'negatif'e düşürdü:

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Küresel kredi derecelendirme kuruluşu S&P yaptığı açıklamada, Filistinli militan grup Hamas ile savaşın diğer cephelere yayılması halinde İsrail'in kredi notunu düşürebileceği uyarısında bulundu.

    Ekim ayında S&P, İsrail'in 'AA-' olan kredi notunu korudu ancak İsrail-Hamas savaşının yayılması ve ülkedeki ekonomi ve daha geniş insani durum üzerinde daha ciddi bir etki yaratması riskini gerekçe göstererek ülkenin kredi görünümünü 'durağan'dan 'negatif'e indirdi.

    S&P EMEA ülke ve kamu finansmanı derecelendirme direktörü Maxim Rybnikov'a göre, Lübnan'daki Hizbullah veya İran ile doğrudan bir çatışma gibi düşmanlıkların daha da tırmanması, not indirimine neden olabilir.

    Rybnikov, "Çatışmanın İsrail'in ekonomik büyümesi, mali durumu ve ödemeler dengesi üzerindeki etkisinin şu anda öngördüğümüzden daha önemli olması durumunda da notları düşürebiliriz" dedi.

    S&P, İsrail ekonomisinin bu yıl sadece yüzde 0,5 büyümesini ve 2023-2024 yıllarında kümülatif bütçe açığının GSYH'nin %10,5'ine ulaşmasını bekliyor ancak bu varsayımlara ilişkin aşağı yönlü riskler de mevcut."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Rybnikov, "Savunma harcamalarının önümüzdeki yıllarda daha yüksek olacağı şimdiden belli ve savaşın doğrudan yabancı yatırım akışları, yatırımcı duyarlılığı ve diğer alanlar üzerindeki uzun vadeli etkisi belirsizliğini koruyor" dedi.

    Ancak S&P, çatışmanın çözülmesi halinde İsrail'in kredi görünümünü 'durağan'a yükseltebileceğini, zira bunun bölgesel ve iç güvenlik risklerinde azalma anlamına geleceğini belirtti.

    Kaynak: CNN Türk Finans

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow