hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Cadbury'de iş kayıpları 'kaçınılmaz' olacak

    Cadburyde iş kayıpları kaçınılmaz olacak
    expand

    Cadbury Başkanı Roger Carr, ABD'nin en büyük gıda şirketi Kraft'ın İngiliz Cadbury'i satın almasının ardından iş kayıplarının "kaçınılmaz" olacağını söyledi.

    Roger Carr, iş kayıplarının Cadbury'nin Londra Uxbridge'deki merkezinde olabileceğini belirtirken, sayısı hakkında bilgi vermedi.

    Ancak Carr, Kraft'ın, Cadbury'nin İngiltere'deki üretim birimlerini destekleyeceğini ve geliştireceğini gördüğünü kaydetti.

    Anlaşmanın, Cadbury hissedarları için iyi bir değeri temsil ettiğine inandığını ifade eden Carr, buna karşılık "bazı tasarruf tedbirlerinin yapılmak zorunda olduğunun açık olduğunu" belirtti.

    İngiltere Başbakanı Gordon Brown ise İngiltere'de Cadbury'de yapılacak yatırımın seviyesinin sürdürülmesi; insanların işlerini kaybetmekten korktuğu bir zamanda, Cadbury'deki istihdamın güvenceye alınabileceği konusunda kararlı olduklarını söyledi.

    Kraft dün yaptığı açıklamada, Cadbury yönetim kurulunun Kraft'ın 18,9 milyar dolarlık teklifini oybirliğiyle uygun bulduğunu ve hissedarlara teklifi önerdiğini ifade etmişti.

    Teklifin kabul edilmesi için Kraft'ın Cadbury'nin hissedarlarının çoğunluğunun onayına ihtiyacı olacak.

    Kraft'ın Cadbury'nin hissedarlarının çoğunluğunun onayını alması için 2 Şubat'a kadar süresi bulunuyor.

    Kraft, birleşmenin sonunda, anlamlı bir tasarrufun sağlanmasını beklediğini bildirdi.

    İngiltere'de Cadbury'de çalışan 4 bin 500 kişinin geleceği konusunda özel bir teminat vermeyen Kraft, Cadbury'nin Birmingham'daki Bournville tesisine yatırım yapmak ve Bristol yakınlarında Keynsham olarak bilinen Somerdale'de de üretimi sürdürmek istediğini ifade etti.

    Dünya genelinde 60 ülkede, 45 bin çalışanı olan Cadbury'nin Birleşik Krallık ve İrlanda'da ise yaklaşık 6 bin çalışanı bulunuyor.

    Satış İngiliz basınında


    Bu arada Cadbury'nin, Milka, Toblerone gibi çikolataların üreticisi olan ABD şirketi Kraft'a yaklaşık 20 milyar dolara satılması bugünkü İngiliz gazetelerinin ekonomi sayfalarında geniş yer buldu.

    Financial Times gazetesi, Cadbury'nin satışı savunduğunu ve şirketin "bu satışın küreselleşmenin bir gereği olduğu" yönünde açıklama yaptığını aktardı.

    Şirket çalışanlarının işten çıkarılma korkusuna değinen Independent gazetesi ise, "Kraft ava çıktı ve böyle bir şirketi satabilecek tek ülkeye, İngiltere'ye geldi" dedi.

    Times ise, "Kraft İngiltere'nin simgelerinden birini yuttu, binlerce kişi işini kaybetme riskiyle karşı karşıya" başlığını atarak, önceki benzer satışlarda verilen sözlerin tutulmadığını ve insanların acımasızca işten atıldığını anımsattı.

    Satışı manşetinden duyuran Guardian gazetesi de, satış sürecinde istihdam edilen çok sayıda yatırım bankacısı, danışman, avukat ve halkla ilişkiler uzmanına toplam 400 milyon dolar ödeneceğini belirtti.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow