hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Enerji şirketi Nuon, İsveçli şirkete satılıyor

    Enerji şirketi Nuon, İsveçli şirkete satılıyor
    expand

    Hollanda'nın enerji üretim şirketi Nuon'un, İsveçli Vattenfall şirketi tarafından satın alınmak istendiği ve yapılan 8.5 milyar euro'luk teklifin, Nuon tarafından olumlu karşılandığı bildirildi.

    Verilen bilgiye göre, Vattenfall şirketi, Nuon'un yüzde 49 hissesini bir kaç ay içinde, kalan bölümünü de gelecek altı yıl içinde almak istediğini resmi olarak bildirdi.

    Nuon'dan yapılan açıklamada, satın alma teklifine şirket yönetiminin ve en büyük hissedarları olan eyalet yönetimlerinin sıcak baktığı ve görüşmelere geçildiği belirtildi.

    Açıklamada, birleşme sonrası yeni şirketin 2050 yılında çevreyi hiç kirletmeden enerji üreten bir şirkete dönüşmesinin planlandığı ve denize kurulacak türbinlerle rüzgar enerjisi konusunda da Avrupa'nın "en büyüğü" olacağı savunuldu.

    Nuon, Hollanda ve Avrupa pazarında güçlü kalabilmek için geçen yıl büyük bir şirketle birleşme kararı almış ve bu bağlamda Essent şirketiyle yapılan girişimler başarılı sonuç vermemişti.

    Essent şirketinin de kısa bir süre önce Alman RWE şirketine 9.3 milyar euro karşılığı satılması kararlaştırılmıştı. Ancak bu satışa ilişkin henüz hissedarlar onay vermedi.

    Nuon 2008 yılını 6 milyar 150 milyon euro satış cirosuyla kapatmış ve 765 milyon euro da kar elde etmişti.

    Nuon'un da İsveç şirketine satılma işleminin gerçekleşmesi halinde Hollanda'nın ulusal enerji üretim şirketleri büyük ölçüde yabancı kökenli şirketlere geçmiş olacak.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow