hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kremikovtzi demir-çelik iflas bayrağını çekti

    Kremikovtzi demir-çelik iflas bayrağını çekti
    expand

    Bulgaristan'ın başkenti Sofya'da bulunan Kremikovtzi demir-çelik fabrikasının, yıllarca süren ciddi maddi sıkıntıların ardından yarından itibaren kapatılacağı açıklandı.

    Bulgaristan Ulusal Televizyonu (BNT), Kremikovtzi'nin 50 milyon euroya çıkan borçlarının ödenmesi konusunda hiçbir çare bulunamadığını, borçları yüzünden doğalgaz ikmalinin tamamıyla kesilmesi nedeniyle tüm işletmelerinin durdurulması için prosedürlerin başlatıldığını duyurdu.

    Bulgargaz Holding Genel Müdürü Dimitar Gogov, Kremikovtzi'ye yapılan doğalgaz ikmallerinin ödemesinin yapılmadığını, borç çıkmazına giren dev işletmenin ise hiçbir finansman kaynağı bulamadığını belirterek, "Kremikovtzi'ye yapılan doğalgaz ikmali yarından itibaren tamamıyla kesilecektir" dedi.

    Kremikovtzi'nin mali müşaviri Tzvetan Bankov da fabrikanın hiçbir maddi kaynağa sahip olmadığını, hiçbir yatırımcının fabrikaya ilgi göstermediğini itiraf ederek, "Maalesef bundan sonra Kremikovtzi'yi kurtarmak için yapılabilecek hiçbir şey kalmadı. Şu anda işçilerin kasım 2008 ayı maaşlarını ödeyemiyoruz" diye konuştu.

    Üretim kapasitelerinin büyük bir bölümünü daha önce kapatan fabrikanın kalan yaklaşık 5 bin kişilik personeli, başkent Sofya'da sürekli protesto gösterileri düzenleyerek, hükümetin fabrikaya sahip çıkacak yeni bir yatırımcı bulmasını istemişti.

    Kremikovtzi'deki işçi sendikası yetkilileri, fabrikanın kapatılmasına karşı protesto eylemlerini sürdüreceklerini açıkladılar.

    Bu arada gerek sendika yetkilileri gerekse savcılık organları, Kremikovtzi'nin içinde bulunduğu kötü mali durumundan bizzat sorumlu tutulan fabrikanın eski genel müdürü politikacı Aleksandar Tomov'un sahip olduğu 414 bin euro değerindeki kişisel mülkünün tüm devir ve satış işlemlerinin dondurulduğu açıklandı.

    CSKA Sofya Kulübü'nün de eski başkanı olan Tomov, savcılık tarafından yolsuzluklardan soruşturulurken, yasadışı yoldan elde edilen kazançları araştıran hükümet komisyonu yetkilileri, Tomov'un, takibe alınan harcamalarının gerçek gelirinden çok daha yüksek olduğunu bildirdiler.

    Tomov'u soruşturan Sofya Savcısı Bojidar Cambazov, Tomov'un Kremikovtzi ve CSKA'da karıştığı yolsuzlukların toplam bedelinin 18 milyon Avro'yu aştığını ve bunlardan suçlu bulunması durumunda 10 ile 20 yıl arasında hapis cezasına çarptırılabileceğini bildirmişti.

    Tomov ise kendisiyle ilgili tüm suçlamaların asılsız olduğunu ve bunun siyasal bir komplo girişimi olarak yorumlanabileceğini öne sürdü.

    Ülkede 1989 yılında sona eren komünizm rejiminin son diktatörü Todor Jivkov'un siyasal danışmanı olan Tomov, 1990-1991 döneminde başbakan Dimitar Popov hükümetinde başbakan yardımcısı olarak görev yapmıştı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow