hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Vegan dondurmada sertifika krizi çözüldü

    Vegan dondurmada sertifika krizi çözüldü
    expand
    KAYNAKCnnturk.com

    Geçtiğimiz günlerde vegan dondurma üreten ve bu konuyla ilgili sertifika aldığını duyuran Mado'ya sertifika veren kurumdan itiraz geldi. Vegan ve Vejetaryenler Derneği, Mado'nun vegan sertifikası almadığını açıklamasının ardından Mado, bir duyuru ile yanlış anlaşılmadan kaynaklanan bir süreç yaşandığını açıkladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye'de önde gelen dondurma üreticilerinden Mado, ürün çeşitliliğini artırmak adına vegan dondurma ürettiğini bir basın bülteniyle duyurmuştu. Basın bülteninde yer alan sertifika iddialarına Vegan ve Vejetaryenler Derneği'nden itiraz geldi ve setifika iddiaları yalanlandı.

    Vegan ve Vejetaryenler Dernegi Yönetim Kurulu üyesi Eşref Balcı, kendilerine Mado'dan herhangi bir sertifika başvurusu olmadığını, dolayısıyla Mado'nun V-Label sertifikası almadığını söyledi.V-Label, Avrupa Vejetaryenler Birliği (EVU) tarafından Vejetaryen/Vegan özellikteki ürünlerin tescillendiği ve denetlendiği uluslararası bir standardizasyon sistemi olarak biliniyor. Avrupa Vejetaryenler Birliği (EVU) tarafından yapılan araştırmalar sonrasında uygun görülen ürünlere V-Label sertifikası veriliyor. EVU adına Türkiye'de bu araştırmalar, Türkiye Veganlar ve Vejetaryenler Derneği tarafından yaptırılıyor.

    V-Label sertifikasını Türkiye'de veren kuruluş resmi Facebook sayfasından yaptığı ve yazılı olarak bildirdiği duyuruda şu ifadelere yer verildi; 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "TÜKETİCİLERİN DİKKATİNE: Mado firması, vegan dondurmaları için haberde bahsedildiği gibi, Avrupa Vejetaryenler Birliği(EVU) onaylı V-LABEL sertifikasına sahip değildir ve başvuruda da bulunmamıştır.Adımızın izinsiz olarak kullanımı, hem yayıncı kuruluşlara hem de firmaya ihtaren bildirilmiştir."

    Mado basın duyurusunda; içeriğinde hayvansal protein bulunmayan, besin değeri yüksek yüzde 100 bitkisel çeşit çeşit vegan dondurma ürettiğini duyurmuştu. Bültende Avrupa Vejetaryenler Birliği (EVU) tarafından verilen V-Label sertifikası aldığını açıklamıştı. 

    Mado: Yanlış anlaşılmadan kaynaklanan bir süreç yaşandı

    Mado, Vegan ve Vejetaryenler Dernegi'nin yaptığı açıklama sonrası, servis ettiği basın bültenini yeniden servis etti ve V-Label sertifikası aldıkları bölümünü çıkardı. 

    Mado'nun açıklaması şöyle; 

    167 yıllık tarihiyle Türkiye’de dondurma kültürünü oluşturan, Türkiye’nin her bölgesinde ve dünyada 19 ülkede Kahramanmaraş dondurmasını tanıtan Mado’nun vegan dondurmasıyla ilgili yanlış anlaşılmadan kaynaklanan bir süreç yaşanmıştır. Maraş dondurmasının yanı sıra inovatif ürünleriyle de dikkat çeken ve takdir toplayan Mado’nun, tüketici tercih ve hassasiyetlerini gözeterek ürettiği yüzde 100 bitkisel dondurmalarının içeriği ile ilgili hiçbir tereddüt yoktur. Tamamen bitkisel içerikli hindistancevizi sütlü, bitter çikolatalı, fındık sütlü dondurmalar T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı onaylı gıda kontrol laboratuarı tarafından test ve analiz edilmiş, içinde hiçbir hayvansal gıda ve katkı maddesi bulunmadığına dair rapor ve onayın ardından üretilerek tüketicilere sunulmuştur.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Avrupa Vejetaryenler Birliği (EVU) tarafından verilen ‘V-Label’ sertifikası ile ilgili süreçte bir sıkıntı yaşanmıştır. Mado’nun Vegan ve Vejetaryenler Derneği’ne yaptığı başvuru süreci devam etmektedir. Henüz sonuçlanmayan sürece rağmen sertifikanın adını kullandığımız için özür diler, başvuru sonucunu kamuoyuyla paylaşacağımızı bildiririz.Vegan beslenmeyi tercih eden tüketicilerimizin, yüzde 100 bitkisel içerikli dondurmalarımızı güvenle tüketebileceğini duyurmak isteriz. 

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow