hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Volkswagen, Mazda ve MAN zararda

    Volkswagen, Mazda ve MAN zararda
    expand

    Alman otomobil üreticisi Volkswagen'in karı 3'üncü çeyrekte yüzde 85 düştü. Mazda ilk yarıda zarar açıkladı. MAN'ın 3'üncü çeyrek karı da yüzde 98 düştü.

    Satışlar açısından Avrupa'nın en büyük otomobil grubu olan Volkswagen'den yapılan açıklamada, geçen yıl Temmuz-Eylül dönemini kapsayan çeyrekte 1.2 milyar euro kar eden şirketin bu yıl aynı dönemde 172 milyon euro (253 milyon dolar) kar elde ettiği bildirildi.

    Walfsburg merkezli şirketin satışları da geçen yılla karşılaştırıldığında yüzde 10.3 düşerek 29 milyar euro'dan 26 milyar euro'ya geriledi.

    Mazda ilk yarıda zarar açıkladı

    Japonya'nın 4'üncü büyük otomobil şirketi Mazda ise Nisan-Eylül aylarını kapsayan bu yılın ilk yarısında 20,8 milyar yen (230 milyon dolar) zarar açıkladı.

    Bir yıl önce aynı dönemde şirket 29.5 milyar yen kar elde etmişti.

    Zararda, Çin'deki satışların yüzde 35 artışına karşın, küresel talepteki zayıflama etkili oldu.

    Mazda'nın ilk 6 ayda küresel satışları yüzde 37 azaldı. Japonya'da iç piyasada ise satışlar yüzde 15 düştü. Şirket karşı karşıya kaldığı zayıf talep ve yenin değer kazanmasının deniz aşırı karını eritmesine karşın, maliyetleri azaltmaya çalışıyor. Buna paralel olarak, şirket bu yıl geneli için zarar tahminini de 26 milyar yenden 17 milyar yene çekti.

    MAN'ın karı yüzde 98 düştü

    Alman kamyon ve otobüs üreticisi MAN'in 3. çeyrek net karı da yüzde 98 düştü.

    Münih merkezli şirketten yapılan açıklamada, geçen yıl 3. çeyrekte 302 milyon euro kar elde eden şirketin bu yıl söz konusu çeyrekte 6 milyon euro (8,8 milyon dolar) kar ettiği bildirildi.

    Şirketin gelirleri de söz konusu dönemde yüzde 14 düşerek 3,6 milyar euro'dan 3,1 milyar euro'ya geriledi.

    MAN'ın 9 aylık sonuçlarına göre ise geçen yılla karşılaştırıldığında karı 1,1 milyar euro'dan 214 milyon euro'ya geriledi.

    Gelirleri de yüzde 20 düşerek 11 milyar euro iken 8,8 milyar euro oldu.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow