hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    YKM'nin satışına izin yargıya gidiyor

    YKMnin satışına izin yargıya gidiyor
    expand

    Tan Ailesi, Rekabet Kurulu'nun YKM çoğunluk hisselerinin Boyner Büyük Mağazacılık AŞ'ye devrine ilişkin onay kararına, İdare Mahkemesi'nde itiraz edeceklerini açıkladı.

    Tan Ailesi adına yazılı açıklama yapan YKM Hissedarı Saruhan Tan, "Rekabet Kurulu'nun bu kararla tekele onay verdiğini, tüketici ve tedarikçi açısından olumsuz sonuçlar doğuracak karara, İdare Mahkemesi'nde itiraz edeceklerini" ifade etti.

    Rekabet Kurulu'nun daha önce incelemeye aldığı başvurularda "nihai sürecin" en az altı ay sürdüğünü savunan Tan, "YKM ile ilgili nihai inceleme 2 ay gibi kısa bir sürede ve konuyla ilgili sözlü savunma ya da raporlarımız dikkate alınmadan tamamlandı. Bunun adil olmadığını düşünüyoruz" görüşünü dile getirdi.

    Tan ailesi olarak YKM markasının verasetten gelen hakla yüzde 50 sahibi olduklarına, ayrıca şirket ana sözleşmesinden gelen önalım hakkının ihlali nedeniyle marka ve önalım davaları açtıklarına dikkat çeken Saruhan Tan, bu dava süreçleri tamamlanmadan Rekabet Kurulu'nun devir onay kararı vermesinin gelecekte telafisi güç zararlar yaratacağını ifade etti.

    Saruhan Tan, derhal İdare Mahkemesi'ne başvurarak haklarını armaya devam edeceklerini belirterek, "Nihai inceleme süreci ön incelemeden bile kısa sürdü, yeterli incelemenin yapılmadığı görüşündeyiz" dedi.

    "Endişelerimiz halen devam etmekte"

    Saruhan Tan, şunları kaydetti:
    "Nihai inceleme kararı, yüzde 99 toplam pazar payına sahip, iki büyük rakibin karşı karşıya olduğu bölümlü mağazacılık segmentinin içindeki durumu rekabet açısından tam değerlendirmek üzere alınmıştı.

    Biz de bu süreçte müdahil olmak istememize rağmen, şikayetçi statüsüyle yer aldık. İtirazlarımızı kendilerine iletmemizi istediler. Biz daha itirazlarımız ulaştırmadan, kararı açıkladılar.

    Normalde ortalama 180 günde çıkması beklenen bu karar, bu işlemde sadece 60 günde üstelik sürece dahil olmamıza imkan tanınmadan verildi. Burada bir usul hatası olduğunu düşünüyoruz.

    Rekabet Kurulu bu karar ile tekele onay verdi, kararın yargıdan döneceğine inanıyoruz. Daha önceki pek çok davada olduğu gibi, Rekabet Kurulu'ndan olur çıktığı halde bugünkü Bölge İdare Mahkemeleri (eski Danıştay) tarafından bozulmuş pek çok karar var.

    Rekabet Kurulu bizi şikayetçi statüsüyle sürece dahil ettiği halde, sonrasında itirazlarımızı ve raporlarımızı dikkate almadı. Bu ve benzer noktalarla ilgili itirazlarımız sabittir. Yargı nezdinde gerekli tüm adımları atacağız.

    Rekabet Kurulu'na yaptığımız itiraz, pazarın yüzde 99'una sahip iki şirketin birleşmesiyle Türkiye'de bölümlü mağazacılık alanında tekel yaratılacağı, YKM markasının yok edileceği endişesinden kaynaklanıyordu.

    Bu endişelerimiz halen devam etmekte. Rekabet Kurulu'nun verdiği bu kararla, Türkiye'de bölümlü mağazacılık alanında tedarikçi ve tüketici açısından büyük zarar yaratacak tekele onay vermiş olduğunu düşünüyoruz."
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow