hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Son dakika... Oruç Reis Doğu Akdeniz'de testlere başladı

    Son dakika... Oruç Reis Doğu Akdenizde testlere başladı
    expand
    KAYNAKAA

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, "Oruç Reis Araştırma Gemimiz faaliyet göstereceği lokasyona vardı. 10 kilometre uzunluğundaki sismik kabloları deniz tabanına sermeye başladı. Dün teste başladı ve bugün ilk sismik okumaları almaya başlayacağız. İlk etapta 10 günlük bir çalışma yürüteceğiz" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez, 'ICCI 2020- 26'ncı Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansı'na video konferans yöntemiyle katıldı. Programda Bakan Dönmez'in yanı sıra Enerji Piyasaları Düzenleme Kurulu Başkanı Mustafa Yılmaz, TBMM Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Mustafa Elitaş ve çok sayıda davetli de yer aldı. Dönmez, Türkiye'nin kısa, orta ve uzun dönemli enerji politikalarının temelini, 'Milli Enerji ve Maden Politikası Strateji Belgesi'yle attığını söyledi. Dönmez, aradan 3 yıl geçtiğini ve bu süre zarfında hedefleri birer birer gerçekleştirdiklerini vurgulayarak, "Bugünlere durağan ya da tekdüze bir politika anlayışıyla gelmedik. Çünkü enerji politikaları dinamik bir olgudur. Ekonomiden, diplomasiden, güvenlik politikalarından sürekli etkilenen ve onları etkileyen bir yapısı var. Böylesine çoklu bir denklemde enerjiyi merkeze alan ancak diğer alanları da derinlemesine analiz eden bir felsefeyle politikalarımızı oluşturuyoruz. İçinde bulunduğumuz dönem hem dünya hem de bizler için politikaların yaşadığımız şartlara adapte edilmesiyle ilgili önemli tecrübeler edindiğimiz bir süreç oldu" dedi.

    'KANUNİ SONDAJ GEMİSİ KARADENİZ'DE SONDAJA BAŞLAYACAK'

    "Teknolojimiz, bilgi ve becerimizle denizlerimizdeki her türlü faaliyeti kendi öz yeterliliğimizle yapamıyorsak, o zaman denizlerimize tam anlamıyla hâkim değiliz" diyen Bakan Dönmez, deniz hakimiyeti stratejisinin uzun dönemli teknoloji ve insan gelişimine dayandığını söyledi. Dönmez, "Her türlü tehdide rağmen yolumuza devam ettik. Kanuni Sondaj Gemimiz dün itibariyle Mersin Taşucu Limanı’ndan ayrıldı ve Haydarpaşa Limanı’na doğru yol alıyor. Burada kule söküm işlerini yapacağız. Kasım sonu gibi Filyos Limanı’na intikal edecek. Burada kulenin montajı ve diğer bakımların ardından Karadeniz'de Fatih'le birlikte sondaja başlayacak. Oruç Reis Araştırma Gemimiz de faaliyet göstereceği lokasyona vardı. 10 kilometre uzunluğundaki sismik kabloları deniz tabanına sermeye başladı. Dün teste başladı ve bugün ilk sismik okumaları almaya başlayacağız. İlk etapta 10 günlük bir çalışma yürüteceğiz" diye konuştu. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    'PEK ÇOK ŞİRKET DOĞU AKDENİZ'DE HAVLU ATTI'

    Covid-19 ile birlikte pek çok şirketin Doğu Akdeniz'de havlu attığını belirten Bakan Dönmez, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin verdiği gayri hukuki ruhsatlarda çalışan şirketlerin pandeminin etkisiyle sahadan çekildiklerini söyledi. Dönmez, şöyle konuştu: 

    "Güney Kıbrıs Rum Yönetimi gibi kaynaklarını kendi imkânlarıyla çıkarmaktan aciz bir devletin yaptığı ilk şey gidip başka ülkelerin korumacılığına sığınmak oldu. Peki, biz ne yaptık bu süreçte? Pandemiye rağmen denizlerimizdeki faaliyetlerimizi iş planımıza göre sürdürdük. Çünkü değişen dünyanın dinamiklerini öngörerek adımlarımızı ona göre attık. Türkiye'nin İHA ve SİHA tecrübesi de bu şekilde çıktı aslında. Araştırma ve sondaj gemilerimizin envantere katılması da benzer bir hikâyeye sahip. Eğer uzun vadeli stratejilerimizi oluşturmasaydık ya da başka ülkeler gibi stratejilerimizi onların çıkarlarına göre kurgulasaydık bugün bu geldiğimiz noktaya gelemezdik." 

    Bakan Dönmez, Türkiye'nin bugün enerjide sessiz devrimi yaşadığını da belirterek, "Yerli güneş panellerimizi üretiyoruz, yerli lityum üretimine başladık, rüzgâr türbinlerini artık Türkiye’de inşa edeceğiz. Türkiye’nin yeni otomotiv sektörü temiz enerji sektörüdür. Bunun bilincinde olarak buradaki adımlarımızı arttıracağız. Bölgemizdeki temiz enerji merkezi olmakla kalmayıp en önemli ihracat kalemlerimizin de bu teknolojiler olmasını hedeflemekteyiz" dedi. 

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow