Son iki ayda üçe katladı! İşte bitcoin hakkında bilinmesi gereken her şey...
Değeri yükselen bitcoin’e ilgi yeniden arttı. Türkler 150 milyon doları yurtiçi geri kalanı yurtdışı borsalarda olmak üzere bitcoin’e 400 milyon dolar yatırdı. Kripto para alanındaki yeni gelişmeleri araştırdık.

Kripto para birimleri dünyayla beraber yeniden Türkiye’de de gündemde. En büyük para birimi bitcoin’in piyasa değerinin son iki ayda 3 bin 500 dolardan 12 bin doların üzerine çıkması yeniden ilgi çekmesini sağladı.

Kripto para tamamen dijital, şifrelenmiş, sanal para birimi. Dünyada devlet başkanlarından dev şirketlere kadar herkesin ilgisini çekmiş geleceğin para birimi. Ancak halen bilinmeyeni çok olan bir alan. İlk kripto para olan bitcoin, 2009 yılının başlarında Satoshi Nakamoto kod adıyla ortaya çıkan kişi ya da kişiler tarafından geliştirildi.

Kripto para tamamen dijital, şifrelenmiş, sanal para birimi. Dünyada devlet başkanlarından dev şirketlere kadar herkesin ilgisini çekmiş geleceğin para birimi. Ancak halen bilinmeyeni çok olan bir alan. İlk kripto para olan bitcoin, 2009 yılının başlarında Satoshi Nakamoto kod adıyla ortaya çıkan kişi ya da kişiler tarafından geliştirildi.

En çok ilgi gören para birimi ise bitcoin. Değeri arttıkça yatırımcıların ilgisini çekiyor. En güzel günlerini ise 2017 yılında değeri 20 bin dolara çıktığında yaşamıştı. O günden beri değeri gerileyen sanal para birimi son iki ayda tekrar gözde oldu. Çin ile ABD arasında ticaret savaşları arttıkça bitcoin de güvenli liman olarak görülmeye başladı. Bitcoin’in piyasa hacmi 307 milyar dolara yükseldi.


Ayrıca genelde bitcoin hızlı yükselirken, alt coin’lerde ise ciddi düşüşler yaşanabiliyor. Bunu da alım fırsatı olarak gören kullanıcıların, alt coin alım hacimleri de böyle günlerde yüzde 20 civarında yükseliyor. Tabii bunların toplam hacim içindeki dağılımları farklı.

Kripto para birimlerinde en fazla bilinen bitcoin olsa da pek çok farklı para birimi bulunuyor hatta sayıları 2 bin 400’e ulaşmış durumda. Bitcoin haricinde en çok bilinenleri ise ethereum, ripple, litecoin, tether, XRP, monero, binance, bitcoin cash, EOS, Dash, Tezos şeklinde sıralanıyor


Kripto para birimlerine olan yoğun ilgi bu alanda faaliyet gösteren yerli borsaların sayısının da artmasında etkili oldu. Türkiye’de faaliyet gösteren 20’den fazla borsa var. Kripto para yatırımcılarının borsalardan en büyük beklentisi güvenlik ve yüksek hız. Tüm dünyada kripto para borsalarının karşılaştığı en büyük meydan okuma güvenlik. Olası saldırılara karşı tüketicilerin bilgilerini ve varlıklarını ne denli korudukları önemli.

Dünyada bu tür saldırıların yaşandığı ülkeler arasında Türkiye üst sıralarda değil. Ancak Türkiye’deki yerli kripto para borsalarının ne kadarının böylesine üst düzey saldırılara karşı güvenli olduğunu da tartışmak gerekiyor. Buna karşı alınabilecek en teknolojik önlem ‘cold wallet’ yani soğuk cüzdanlar. Bu cüzdan bitcoin’lerinizi kullanmak için ihtiyacınız olan gizli kodu korur ve bir internet bankacılığı hesabı gibi işlemlerin yönetilmesine yardımcı olur.

Başta bitcoin olmak üzere kripto paralarla alışveriş Türkiye’de ilgi görüyor. Fırçadan sigortaya, konuttan mimarlığa kadar pek çok alanda kullanılıyor. Ancak alışverişte istenilen düzeyde yaygınlaşamadı. Firmalar bitcoin’le alışveriş olanağı sunsa da insanlar yatırımı haricinde alışverişe çok ilgi göstermiyor. İniş çıkışlı olması da işletmelerin bu alandan çıkmasına neden olabiliyor.
