hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Tüm şokların anası! Ekonomistten enerji piyasalarına ilişkin korkutan yorum

    Tüm şokların anası Ekonomistten enerji piyasalarına ilişkin korkutan yorum
    expand

    Ekonomist Kenneth Rogoff, pandemiden kaynaklanan arz-talep dengesizliği hala enerji piyasalarını çalkaladığını işaret ederek petrol ve gaz fiyatlarının içinde bulunduğu durumu "tüm şokların anası" şeklinde niteledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Harvard profesörü ve Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) eski baş ekonomisti Kenneth Rogoff, petrol ve doğal gaz fiyatlarının son birkaç yıldır yaşadığı gerilimli yolculuğa dikkat çekti. Rogoff, enerji fiyatlarının pandemide aniden düşüşe geçtiğini ve Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmeye başlamasıyla birlikte hızla yükseldiğini hatırlattı.

    Brent ham petrolü 2020'de varil başına 14 dolara kadar düştükten sonra Haziran 2022'de varil başına 133 dolara kadar yükseldi. Enerji Enformasyon İdaresi'ne göre, 2020'de galonu 1,77 dolara kadar düştükten sonra 2022'de galonu 5 dolar civarında zirve yapan ABD gaz fiyatlarında da benzer dalgalanmalar görüldü.

    Enerji fiyatları son aylarda gevşedi; Brent'in varili 80 dolar civarında işlem görürken gaz fiyatları galon başına 3 dolar civarına geriledi. Bunun nedeni büyük ölçüde ABD'de yaklaşan resesyon korkusu ve bunun talep üzerindeki potansiyel etkisi oldu.

    Rogoff "Bir enerji şoku yaşandığında, piyasayı temizlemek için büyük bir fiyat değişikliği gerekebilir. Ve pandemi tüm şokların anasıydı, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana talepte en büyük sürekli değişimi getirdi." diye konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Harvard ekonomisti, petrol ve gaz piyasasının 'tüm şokların anası'ndan kurtulmasının yıllar alacağını söyledi.

    Kaynak: Business Insider

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow