hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Altın ithalatı yüzde 86 azaldı

    Altın ithalatı yüzde 86 azaldı
    expand

    Türkiye'nin altın ithalatı Mayıs'ta bir önceki aya göre yüzde 21 azalarak 1.65 ton olurken, geçen yılın aynı ayına göre ise yüzde yüzde 86 düşüş kaydetti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Altın ithalatı dolar/TL'nin yüksek seyri ve yurtiçinde altın arzının artmasına paralel Mayıs'ta bir önceki aya göre yüzde 21 düşüşle 1.65 ton, Ocak-Mayıs döneminde ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 60 düşüşle 9.98 ton oldu.

    Altın ithalatı Mayıs ayında geçen yılın aynı ayına göre ise yüzde 86 düşüş kaydetti.

    Borsa İstanbul Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası verilerine göre altın ithalatı Nisan ayında 2.09 ton, geçen yıl Mayıs ayında ise 11.76 ton olmuştu.

    Dünyanın en yetenekli 15 oyuncusu

    İstanbul Mücevherciler, Kuyumcular ve Sarraflar Derneği Başkanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, Nisan dış ticaret rakamlarının yüksek altın ihracatına işaret ettiğini hatırlatarak, "Dolar/TL'nin yüksek seyri altın fiyatlarının da içeride yükselmesine neden olunca vatandaştan hurda altın dönüşü oldu. Özellikle Şubat'ta 10 günde yaklaşık 25 ton hurda altının piyasaya girdiğini gördük. Yurtiçinde arz cephesinin genişlemesiyle beraber üretim için gereken altın dışarıdan değil içeriden karşılandı. Bu gelişmeler özellikle yılın ilk aylarında altın
    ithalatının azalmasına neden olurken, hurda dönüşü ihracatı patlattı" dedi.

    Yıldırımtürk şöyle devam etti:

    "Haziran'dan sonra düğün mevsiminin de başlamasıyla beraber bir miktar hurda dönüşü zayıflayabilir. Seçim riskinin de ortadan kalkmasıyla birlikte geçen yılın yaz aylarında olduğu gibi altın ithalatında yeniden artış görebiliriz."

    Seçim sonuçlarına dair belirsizlik ve TCMB'nin TL'deki değer kaybına siyasi nedenlerle tepki gösteremeyeceği endişesi yılın ilk aylarında dolar/TL'de baskıya neden olmuş ve kur 24 Nisan'da 2.7435 ile tarihi zirveyi görmüştü. Seçim sonrasında oluşacak siyasi tabloya ilişkin belirsizlik ve doların global değer kazancına paralel yüksek seyrini sürdüren dolar/TL saat 13.00 itibariyle 2.6820 seviyesinden işlem görüyor.

    Öte yandan TÜİK verilerine göre Nisan'da en çok ihracat yapılan kalem bir önceki yıla göre yüzde 362 artışla 1.77 milyar dolara yükselen ve altın ihracatını içeren kıymetli veya yarı kıymetli taşlar, metaller inciler, taklit mücevherci eşyası, metal paralar kalemi oldu.

    Nisan'da en çok ihracat 1.24 milyar dolarla İsviçre'ye yapılırken, bunun 1.14 milyar doları külçe altın ihracatından oluştu.

    Altın ithalatı 2014'ün tamamında, ithalatın rekor kırdığı 2013 yılına göre yaklaşık yüzde 57 düşüşle 131.3 ton olarak gerçekleşti.

    Borsa İstanbul'un yayımladığı altın ithalat verileri 1995 yılından başlıyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow