hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Bank Asya'yı almak ile ilgilenen kurumlar var"

    Bank Asyayı almak ile ilgilenen kurumlar var
    expand

    Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben, Bank Asya'nın bu ay sonuna kadar satılamaması halinde lisansının iptal olacağını ancak Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nun (TMSF) bankayı satın almak ile ilgilenen kurumlarla görüştüğünü söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Katıldığı konferansta gazetecilerin sorunlarını yanıtlayan Akben, bankanın bu ay sonuna kadar satılacağını ya da tasfiye edileceğini hatırlatarak, "Bank Asya süreci TMSF tarafından yönetiliyor. Eğer bir satış olmazsa lisans iptali olur, bunu da BDDK yapar. Şu an TMSF'nin satış için görüştüğü kurumlar var, bir ya da birden fazla olabilir" dedi.

    Gündemle ilgili de soruları yanıtlayan Akben, geçen haftalarda Bank of China'nın izninin tamamlandığını ve bankanın yakında Türkiye'de faaliyete geçeceğini, ayrıca İran'daki bankaların da Türkiye'ye ilgilerinin devam ettiğini söyledi.

    Arabistan'dan bankaların Türkiye'de lisans alımı ile ilgilenip ilgilenmediklerinin sorulması üzerine ise Akben, "Başvurular her ülkeden olabiliyor, her taraftan görüşmeler olabiliyor ama bunların ne kadarı ciddi bunlara bakmak lazım. Biz resmi başvuruları değerlendirmek durumundayız... Geliyorlar, gidiyorlar. Ama biz onlardan resmi olanları sizlerle paylaşıyoruz" diye konuştu.

    Akben kamunun katılım bankaları ile ilgili üzerine düşeni yaptığını düşündüklerini belirterek, "Bundan sonra Halkbank geliyor, onların da çalışmaları var. Özel sektörün Türkiye'de bankacılık alanına, sadece katılım bankalarına değil, bankacılık alanına da ilgileri aslında biraz zayıf. Bunu da nereden görüyoruz? Türkiye'de en son açılan banka hangi banka diye baktığınızda, uzun bir süreden beri yerli sermaye tarafından bir banka kuruluşu olmadı. Kamu nasıl bu bankaları kuruyor, yerli sermayenin de bu alanda banka kurmalarını bekliyoruz" diye konuştu.

    Akben, enerji dağıtım şirketlerinin borçlarının yeniden yapılandırılmasına yönelik bir çalışmalarının olup olmadığına ilişkin olarak da şunları söyledi:

    "Enerji tarafından böyle bir düzenleme talebi var, bunu değerlendiriyoruz, inşallah o konuda yakın zamanda düzenleme şeklinde çalışmalarımız olacak."

    Akben ayrıca, Haziran başından itibaren İstanbul'da faaliyetlerine devam edeceklerini belirterek, Ankara'yı tamamen kapatacaklarını, sadece bir irtibat büroları olacağını ifade etti.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow