hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Cumhurbaşkanı Erdoğan, Asya Altyapı Yatırım Bankası Kuruluş Anlaşmasını onayladı

    Cumhurbaşkanı Erdoğan, Asya Altyapı Yatırım Bankası Kuruluş Anlaşmasını onayladı
    expand
    KAYNAKCnnturk.com, DHA

    Erdoğan, en büyük hissedarlarının arasında Çin ve Rusya'nın da olduğu Asya Altyapı Yatırım Bankası'na ilişkin kanunu onaylayarak yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderdi. Asya'daki kamu projelerine finansman sağlaması planlanan bankanın Dünya Bankası'na alternatif olabilecek bir potansiyele sahip olduğu düşünülüyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Asya Altyapı Yatırım Bankası Kuruluş Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun" u onayladı. Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada; 6658 sayılı "Asya Altyapı Yatırım Bankası Kuruluş Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Anayasanın 89 uncu maddesinin birinci fıkrası ile 104 üncü maddesinin ikinci fıkrasının (a) bendi uyarınca yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderilmiştir" denildi.

    Dünya Bankası'na alternatif mi?

    Asya Altyapı Yatırım Bankası'nın toplam sermayesi 100 milyar dolar olacak. İlk üç yılda önceliği kamu projelerine verecek olan bankanın başlangıç döneminde finanse edilecek projeler ağırlıklı olarak klasik altyapı olacak. Bölgesel üye statüsüyle üye olan Türkiye banka finansmanından azami ölçüde istifade edecek ayrıca bölgesel birçok projede Türk firmalarının aktif rol alacağı söyleniyor.

    Çin'in öncülüğünde kurulan bankanın Dünya Bankası'na alternatif olacak bir potansiyeli olduğu da belirtiliyor.

    En büyük hissedarı Çin, üçüncü Rusya

    Bankanın Türkiye'nin de içinde olduğu 57 kurucu üye ülkesi bulunuyor. Bu ülkelerden 20'si Asya dışındaki ülkelerden oluşuyor. Bankanın şu anki en büyük hissedarı yüzde 26,06 ile Çin olurken, sırasıyla yüzde 7,5 ile Hindistan yüzde 5,92 ile Rusya Çin'den sonra diğer büyük hissedar ülkeler.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    2 milyar 609 milyon 900 bin dolar toplam kayıtlı sermayesi ve yüzde 2,5237’lik oy gücü ile bankanın on birinci büyük hissedarı olan Türkiye bölgesel üyeler arasında ise yedinci sırada.

    Asya Altyapı Yatırım Bankası Kuruluş Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı 226 kabul ve 7 red oyu ile TBMM'de kabul edilmişti.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow