hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Dış ticaret açığı yüzde 4.7 azaldı

    Dış ticaret açığı yüzde 4.7 azaldı
    expand

    Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın açıkladığı öncü verilere göre, dış ticaret açığı Ağustos ayında yüzde 4.7 daralarak 4.68 milyar dolar oldu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre; ihracat Ağustos'ta yüzde 7.56 artarak 11.87 milyar dolar, ithalat yüzde 3.78 artarak 16.55 milyar dolar oldu.

    Bakanlık verilerine göre; ilk sekiz ayda dış ticaret açığı yüzde 17.32 daralarak 37.48 milyar dolar olurken, aynı dönemde ihracat yüzde 2.34 azalışla 93.37 milyar dolar, ithalat yüzde 7.16 azalışla 130.84 milyar dolar olarak gerçekleşti.

    TİM'in dün açıkladığı ve kıymetli maden ihracatını içermeyen verilere göre ihracat Ağustos'ta otomotiv sektörü öncülüğünde yüzde 6.9 artarak 11.16 milyar dolara yükseldi.
    Vestel Polonya'da şirket satın alıyor
    TİM ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı verileri arasındaki yaklaşık 710 milyon dolarlık farkın büyük bölümü altın ihracatı verilerinden kaynaklanıyor.

    Bakanlık verilerine göre Ağustos'ta en çok ihraç edilen kalem 1.35 milyar dolar ile motorlu kara taşıtları olurken bu sektörü 1.09 milyar dolar ile kazan, makina ve cihazlar, aletler, parçaları ve 0.9 milyar dolar ile kıymetli taş ve metal mamulleri, madeni paralar takip etti.

    Verilere göre dış ticaret açığındaki daralmanın en büyük bölümü petrol fiyatlarındaki düşük seyrin desteğiyle gerçekleşiyor.

    Gümrük Bakanlığı öncü verilerine göre enerji ithatı petrol fiyatlarındaki düşük seyrin desteğiyle 2015 ilk sekiz aylık dönemdeki 26.48 milyar dolardan 2016 yılı ilk sekiz aylık dönemde 17.42 milyar dolara geriledi.

    Dış ticaret açığının daralmasında düşük petrol fiyatlarının yanı sıra güçlü seyrini sürdüren altın ihracatı ve AB ekonomilerindeki toparlanmanın bölgeye ihracatı desteklemesi de etkili olmaya devam ediyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow