hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Dış ticaret açığında makas daraldı

    Dış ticaret açığında makas daraldı
    expand

    Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın açıkladığı öncü verilere göre dış ticaret açığı Temmuz ayında yüzde 32.2 azalarak 4.78 milyar dolar oldu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, ihracat Temmuz'da yüzde 11.5 azalarak 9.86 milyar dolar, ithalat yüzde 19.5 azalarak 14.64 milyar dolar oldu.

    Bakanlık verilerine göre ilk yedi ayda dış ticaret açığı yüzde 18.85 daralarak 32.77 milyar dolar olurken aynı dönemde ihracat yüzde 3.6 azalışla 81.53 milyar dolar, ithalat yüzde 8.5 azalışla 114.29 milyar dolar oldu.

    Öte yandan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci verilerin ardından Twitter'dan yaptığı açıklamada, "2016 yılı ilk 7 aylık dönemi itibariyle, ihracatın ithalatı karşılama oranı 3.6 puan arttı ve yüzde 71.3'e yükseldi. Bavul ticareti ve Serbest Bölgelerden yaptığımız ihracat da eklenince ihracatın ithalatı karşılama oranı daha da yükselecek. Yılın geri kalanında dış ticaret açığımızdaki bu azalışı sürdürecek, karşılama oranımızı artırmaya devam edeceğiz" dedi.

    TİM'in dün açıkladığı ve kıymetli maden ihracatını içermeyen verilere göre ihracat Temmuz'da yüzde 18.7 azalışla 8.78 milyar dolar olarak gerçekleşmişti.

    TİM ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı verileri arasındaki 1.08 milyar dolarlık farkın büyük bölümü altın ihracatı verilerinden kaynaklanıyor.

    Verilere göre Temmuz'da en çok ihraç edilen kalem 1.46 milyar dolar ile motorlu kara taşıtları olurken bu sektörü 0.9 milyar dolar ile kıymetli taş ve metal mamulleri, madeni paralar ve 0.8 milyar dolar ile kazan, makina ve cihazlar, aletler, parçaları takip etti.

    Dün TİM tarafından da belirtildiği üzere Temmuz ayında hem ihracat hem de ithalat tarafında yaşanan düşüşte Ramazan bayramı tatilinin dokuz gün olması da etkili oldu.

    Bankacıların hesaplamalarına göre geçen yıl Temmuz ayı 22 çalışma günü içerirken bu yıl Temmuz ayı 16 çalışma günü içeriyor. Öte yandan 15 Temmuz'daki darbe girişimi sonrası da bir kaç gün çalışma hayatının etkilendiği hesap ediliyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow